Zavřít reklamu

Vypadalo to, že patentový spor mezi společnostmi Apple a Qualcomm jen tak brzy neskončí. V daném případu se má řešit celkem padesát žalob podaných v šesti různých zemích. Apple obvinil dodavatele LTE modemů Qualcomm z nekalých obchodních praktik. Dokonce v lednu letošního roku Qualcomm dostal od regulačních orgánů Evropské unie pokutu ve výši 1,2 miliardy dolarů za neoprávněné platby, na které si dělal nárok u kalifornského giganta. Qualcomm se však bránil a obvinil Apple z toho, že porušuje jeho patenty.

Analytik agentury Bloomberg si myslí, že klíčová slyšení ve třech zemích by mohla vést k rychlejšímu vypořádání, než se původně očekávalo. Bloomberg uvádí, že rozhodující by mohly být výsledky slyšení ve třech zemích, a to konkrétně v USA, Německu a Číně.

Během příštího týdne zahájí Komise pro mezinárodní obchod ve Washingtonu slyšení ohledně toho, že podle Qualcommu porušuje Apple tři jeho patenty Qualcomm komisi žádá, aby zakázala dovoz všech modelů iPhone 7, které nemají čipy od Qualcommu. Stejnou věcí by se měl zabývat i soud v německém městě Mannheim. Tamní žaloba tvrdí, že jablečné telefony používající čipy od Intelu porušují patenty Qualcommu a neměly by být na evropský trh dováženy. Soudce předběžně s Qualcommem souhlasil, nicméně případ pozastavil do té doby, než nerozhodne Evropský patentový úřad.

I v Číně zahájí Čínská patentová komise slyšení, a to už tento měsíc. Poté zváží žádost Applu o zneplatnění patentů, které se snaží Qualcomm použít proti němu.

Bloomberg uvádí, že všechny tři země jsou proslulé tím, že rychle řeší spory ohledně patentů. Stále se však doufá, že záležitost bude nakonec vyřešena mimosoudním urovnáním.

apple vs qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.