Zavřít reklamu

Kalifornského giganta na poli svetových technológií a inovácií v podobe spoločnosti Tesla pozná azda každý človek, ktorý sa len okrajovo zaujíma o tému elektromobility. Málokto však vie, že jednou z popredných hláv vývoja je slovenský rodák. Bratislavčan Andrej Karpathy vo firme pôsobí ako riaditeľ v okruhu umelej inteligencie a počítačovej vízie, pričom zohráva jednu z najdôležitejších rolí vo vývoji systému Autopilot. Na tomto poste figuruje takmer rok a na svojej poslednej prednáške sa rozhovoril o neurónovej sieti a autonómnych schopnostiach elektromobilov od Tesly.

Andrej svoje doterajšie skúsenosti nadobudol počas svojho pôsobenia v Googli a nasledne vo firme OpenAl, ktorá je ako vieme, pod záštitou Elona Muska. Jeho vedomosti v smere počítačovích vied a technologických vízií mu zabezpečili raketový vzostup na jedno z popredných miest vo firme Tesla. Na jednej z posledných konferencií prezradil, že tím zaoberajúci sa funkciou Autopilot, pracuje na zhromažďovaní záberov a dát z dopravných kamier. Tento krok má za úlohu vyhodnocovať a kategorizovať úkony zachytených vodičov, čo dopomôže k budúcemu zdokonaľovaniu autonómneho riadenia.

Vo svojich vyjadreniach prirovnáva elektromobily Tesla k robotom, ktoré sa prostredníctvom zberu údajov a využívania senzorov neustále učia a zdokonaľujú. Ide o akýsi virtuálny tréning, v ceste za dosiahnutím absolútnej autonómie auta. Všetky zozbierané dáta z kamier a senzorov sa následne zhromažďujú v neurónovej sieti, čo nakoniec vyúsťuje do väčšieho rozsahu predpovedateľných scenárov, ktoré vie vozidlo vopred odhadnúť.

Čo sa týka inovácií projektu Autopilot, je možné skonštatovať, že funkcia každým dňom naberá čoraz viac na presnosti a vyspelosti. Samozrejme, z času na čas sa objaví masová správa hovoriaca o nehode, ktorú mal zapríčiniť práve Autopilot, no štatistiky hovoria v prospech Tesly. Andrej vo svojom vyjadrení načal tému aktualizácie softvéru 2.0, ktorý sa v čoraz väčšom množstve zavádza do systému.

Do systému neurónovej siete sa implementuje nový kód v podobe softvéru s označením 2.0, čo umožňuje inžinierom pokročiť od skúmania modelov a algoritmov k spracúvaniu zhromaždených dát. Každé z dát je následne identifikované a zaradené do priliehajúcej kategórie. Andrej vidí tento krok ako veľmi problematický. Dôvodom sú rôzne neštandardizované cestné prvky ako napríklad značenie alebo svetelné križovatky. Funkcia Autopilot je jedným z najinovatívnejších projektov celej spoločnosti. Preto každá informácia o úspešnom rodákovi zo Slovenska i z Česka určite poteší, najmä ak sa jedná o takúto dôležitú funkciu.

Adam Karpathy Tesla

Dnes nejčtenější

.