Zavřít reklamu

Od WWDC nás dělí přesně jeden týden, v jehož průběhu jsme si mohli všechny novinky, které nám Apple představil, pěkně prohlédnout a celkově si udělat o celé akci obrázek. Přestože bych rád hodnotil celou keynote jako velmi zdařilou, pár věcí mě a mé kolegy v redakci vcelku zklamalo. Pojďme se tedy společně podívat na pět největších zklamání letošní WWDC. 

Ubohých 5 GB zdarma

Žijeme v době, kdy jsou cloudová úložiště na obrovském vzestupu díky skvělé přístupnosti prakticky odkudkoliv, kde se dá připojit k internetu. Jejich využívání je navíc extrémně jednoduché a zbaví vás nutnosti s sebou tahat různé externí disky či podobné věci, které ve vaši tašce zabírají akorát zbytečně místo. I Apple je cloudovým úložištím nakloněn a každému svému uživateli nabízí 5 GB prostoru pro ukládání jeho souborů na iCloudu zdarma. 

Právě tato velikost je však v dnešní době spíše úsměvná, jelikož při větším vytížení cloudu jste schopni 5 GB zaplnit skutečně velmi rychle. Konkurence v čele s Googlem pak nabízí jen pro představu zdarma 3x více úložného prostoru na svém cloudu. Jeden by tak čekal, že se Apple rozhodne pro zvětšení svého bezplatného úložiště minimálně na 10 GB, čímž by mnoho zákazníků velmi potěšil. Bohužel se však tak nestalo. Jasně, můžete namítat, že 25 korun za 50 GB iCloudu navíc nikoho nezabije a mě nezbude nic jiného, než vám dát za pravdu. Na druhou stranu si však položme otázku, proč bychom měli platit za něco, co je u konkurence alespoň částečně již dávno standardem? Kvůli tomu, že to nese v názvu “i”, je to vytvořeno Applem, mělo by to být velmi bezpečné a skvěle to spolupracuje s jablečnými produkty? Nezvýšení základního úložiště na iCloudu je tedy minimálně za mě zklamáním. 

Dark Mode?

Po Dark Mode, čili tmavém režimu, prahnou jableční uživatelé již skutečně celou řadu let. Není se však čemu divit. Mnohé koncepty od světových grafiků nám totiž parádně ukázaly to, jak skvěle by iOS ve tmavých barvách vypadal. Apple se ale k jeho zavedení stále nějak nemá. V loňském iOS 11 sice přinesl chytrou inverzi barev, která se tmavému režimu alespoň částečně podobala, k dokonalosti však má stále skutečně daleko. 

Je poměrně zvláštní, že dokáže Apple tolik let nářkům svých uživatelů odolávat. Na druhou stranu nám však přeci letos svitla alespoň malá jiskřička naděje, jelikož Dark Mode doputoval alespoň do nového macOS Mojave. Je tedy možné, že v dlouhodobém horizontu by jej mohl dostat i iOS, který by při jeho použití výrazně šetřil baterii na OLED iPhonech. 

Ačkoliv je tedy šance na příchod tmavého režimu do budoucna zase o něco větší, jeho absence v iOS 12 se dá určitě označit za zklamání. Mnoho z vás možná namítne, že k ničemu potřeba není. Na to se však dá jednoduše odpovědět, že právě vy ho využívat nemusíte a tím pádem se ani nemusíte snažit chápat, proč ho tam chtějí ostatní. 

Ciferníky v Apple Watch pouze od Applu

Jablečné kukačky patří k nepostradatelné každodenní výbavě desítek milionů lidí po celém světě, přičemž valná většina za nich je z Apple Watch skutečně nadšená. Hodinky toho totiž umí opravdu spoustu a pokud se je naučíte využívat skutečně na maximum (tj. nekoukat na ně pouze na čas a na náhledy zpráv), mohou vám váš pracovní i běžný život velmi usnadnit. Jednou z mála výtek je však absence možnosti přidat do nich ciferník třetích stran.

Apple sice nabízí celou řadu různých ciferníků, které si můžete sami ještě solidně doupravit, někomu však zkrátka úplně vyhovovat nemusí. Otevření vrátek vývojářům by však mohlo tento problém parádně vyřešit a obří záplavou různorodých ciferníků očekávání všech uživatelů naplnit. Možnost využívat ciferníky třetích stran by mohlo teoreticky i rozpumpovat už tak skvělé prodeje tohoto produktu. Ani k tomu se ale nakonec Apple bohužel neodvážil, přestože jsme před WWDC slyšeli zprávy o tom, že se této možnosti konečně dočkáme. Za zklamání se to tedy rozhodně označit dá. 

Apple Watch Series 3:

 

AirPower a nového pouzdra pro AirPods se asi nikdy nedočkáme

Věc, která se zdá každým dnem neuvěřitelnější. Bezdrátovou nabíječku AirPower a nové bezdrátové nabíjecí pouzdro pro AirPods, kterou Apple představil na keynote v září loňského roku (!!!) totiž na pultech obchodů stále nenaleznete, přestože Apple hovořil o spuštění prodejů na začátku letošního roku. Jak se ale zdá, nejspíš si ukousl příliš velké sousto a tyto produkty nestihl dokončit tak, jak sám očekával.

Ať tomu tak je či není, 9 měsíců po představení je absence těchto produktů na pultech obchodů skutečně do nebe volající a mnoho zákazníků za ni Apple nevybíravě kritizuje. Osobně se jim však nedivím. Podobné věci by se totiž stávat skutečně neměly. Daleko lepší by bylo, kdyby nám tyto produkty Apple vůbec nepředstavil a ukázal je raději až ve chvíli, kdy je může na pulty obchodů bez větších problémů dodat. Jeho nynější postup však působí spíš stylem „máme vizi, ale nevíme, co s ní“.

AirPower:

Na hardwary se zapomnělo

Poslední věc, která mě trochu na WWDC zklamala, byla absence představení jakéhokoliv nového hardwaru, za což však Apple moc kritizovat nemůžeme. Je totiž jasné, že WWDC je konference zaměřená primárně na softwary, takže jsou veškerá představení hardwarových novinek vždy spíše jakousi třešničkou na luxusním dortu. Minulý rok jsme se však hardwary na WWDC namlsali skutečně dosyta, jelikož nám Apple ukázal iMac Pro, HomePod, 10,5″ iPad či upgradovat iMacy a MacBooky, takže jsme doufali, že i letošek alespoň pár novinek přinese. Ani jedna z věcí, o kterých se spekulovalo, však bohužel nepřišla. Doufejme tedy, že si užijeme v září podstatně více.

Mnoho lidí čekalo například na iPhone SE 2:

Ačkoliv je výčet zklamání vcelku dlouhý, byla by chyba si myslet, že hodnotíme uplynulou WWDC jako jedno velké zklamání. Nové systémy nás totiž skutečně nadchly a věříme, že jimi Apple odbourá všechny předsudky, které s minulou generací systémů vznikly.

wwdc18_fb

Dnes nejčtenější

.