Zavřít reklamu

Finder je v macOS název pro prohlížeč souborů, který používá několikrát denně každý z nás. S Finderem jsem na Macu na jednou stranu kamarád, na druhou stranu se ale občas stává mým nepřítelem. Líbí se mi jeho jednoduchost a skutečnost, že práci s ním zvládne doopravdy každý. Co se mi naopak nelíbí je to, že je s ním občas těžké najít a lokalizovat některé mé soubory. Dle mého názoru musím říct, že se mi s průzkumníkem v konkurenčním Windowsu pracuje lépe. Jedna z věcí, která se mi na Finderu v macOS nelíbí je to, že nezobrazuje cestu k souboru nebo složce, ve které se zrovna nacházíte. To zase napomáhá tomu, že si nemusíte tak dobře pamatovat, kde jste zrovna jaký soubor nebo složku uložili. Osobně patřím mezi lidi, kteří mají rádi pořádek a rád mám vše precizně seřazeno a uspořádáno, tudíž je tato funkce pro mě docela zásadní. Naštěstí v macOS existuje možnost, jak si celou cestu ke složce zobrazit. Jak na to?

Jak zobrazit celou cestu ke složkám a souborům

K tomu, abychom funkci zobrazení kompletní cesty ke složkám a souborům mohli zapnout, budeme potřebovat Terminál. Do Terminálu se dostaneme pomocí lupy v pravém horním rohu, která aktivuje Spotlight. Do textového pole zadáme „Terminál“ a potvrdíme stisknutím klávesy Enter. Terminál najdeme také v Launchpadu, konkrétně ve složce Jiné. Po spuštění Terminálu si zkopírujte tento příkaz:

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool YES; killall Finder

Poté jej vložte do Terminálu a potvrďte klávesou Enter. Veškeré ikony na obrazovce Macu probliknou a ve Finderu se začne zobrazovat kompletní cesta.

Dle mého názoru je tato funkce opravdu parádní – získáte tak větší přehled nad tím, kde se soubory a složky nachází, což znamená lepší orientaci v celém systému. Pokud byste se rozhodli, že se vám tato funkce nelíbí a chtěli byste se vrátit zpět, stačí opět otevřít Terminál a vložit tento příkaz:

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool NO; killall Finder

		
cesta_slozky_fb

Dnes nejčtenější

.