Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak velký význam mohou mít pro někoho emoji, respektive jejich grafické zpracování? Vsadím se, že někteří z vás ano. Pokud jste však došli k názoru, že emoji jsou všem víceméně jedno, jelikož každý využívá jen hrstku z nich, pletete se. Některé uživatele totiž ztvárnění emoji tak moc pohoršuje, že jsou schopni bombardovat technologické společnosti neustálými nátlaky na jejich přepracování. A přesně s tím se musel nedávno potýkat Google.

Škála emoji v našich smartphonech, tabletech a noteboocích je opravdu velmi široká a jeden by řekl, že si z ní vybere opravdu každý. Co když jste ale vegan a chcete poslat svému kamarádovi či protějšku emoji zeleninového salátu, který právě jíte? U Applu, Samsungu a některých dalších společností to problém není, u Googlu však ano. V jeho emoji salátu totiž naleznete vejce, která jsou pro vegany samozřejmě zapovězená. A přesně kvůli nim bombardovali někteří z nich Google žádostmi o jejich odstranění. Jejích nátlak se však, zdá se, skutečně zdařil.

Manažerka UX-ART týmu Googlu uvedla na svém Twitteru, že v připravovaném Androidu P již vejce ze salátu odstranili, takže je nyní absolutně “nezávadný” i pro zprávy veganů. Pravým důvodem však podle manažerky bylo hlavně to, aby tuto emoji přiblížili co nejblíže popisu unicode, ve kterém se hovoří o misce zdravého salátu, která obsahuje salát, rajčata a jiné “salátové předměty” jako například okurku. Těžko však samozřejmě říci, zda je tvrzení manažerky pravdou či zda jen maskuje to, že byl nátlak veganů enormní a proto se rozhodli k přepracování. 

DfBwXZDUEAAcBA3

Google šel vždy proti proudu

Historie emoji salátu je obecně vcelku zajímavá. Na oficiální seznam emoji totiž přibyla již v roce 2016 a už tehdy dělala na Androidu problémy. Její tvůrci ji totiž vytvořili tak, že do ní krom salátu umístili i maso, kvůli čemuž byl salát zapovězen nejen pro vegany, ale také pro vegetariány. Maso však později ze salátu zmizelo. Jiné společnosti v čele s Applem se však drží striktně popisku již od samého začátku do svou salátovou emoji vytvořili z rajčat, okurek, cibule a salátu. Stejný design pak nalezneme i u emoji Twittru. Podobného designu se přidržel i Samsung, který však svůj salát ještě opepřil. 

Tyto emoji by se měly též na iPhonech objevit: 

Ačkoliv tedy mohou zní předchozí řádky jako celek poměrně úsměvně, ukazují, že i taková drobnost, jakou emoji bez pochyby jsou, může nadělat velké trable. 

emoji iphone fb

Dnes nejčtenější

.