Zavřít reklamu

Je to pár dnů zpět, co jsem byl u kamaráda, který si koupil nový MacBook Pro 2017 s Touch Barem. Osobně jsem se nějakou dobu rozplýval nad Touch Barem, který vypadá doopravdy skvěle, i když si nedovedu příliš představit jeho praktické využití. Kvůli Touch Baru tady ale dneska nejsme. Po delší konverzaci s kamarádem se mi svěřil s jedním problém. Samozřejmě se nejednalo nějaký typ osobního problému, nýbrž o problém s novým MacBookem. Konkrétně se jednalo o problém, kdy MacBook trpěl nespavostí – tzn. že se při zavření víka a ani po delší době nepřepnul do režimu spánku. Jako první krok mě samozřejmě napadlo se podívat, po jaké době se Mac do režimu spánku přepne – zde nebyla žádná chyba. A tak jsem musel bádat dále.

Na příčinu se mi u kamaráda nepřišlo přijít, přišel jsem na ni totiž až doma. Některé aplikace, které si do vašeho zařízení nainstalujete, mohou způsobit to, že svou činností Macu zabrání v uspání. A přesně tohle byl kamarádův problém – do svého MacBooku si stáhl aplikaci, která zabraňovala uspání. MacBook tak „pracoval“ i po zavření víka. Naštěstí je pro tento problém jednoduché řešení a my si v tomto návodu ukážeme, jak takovou aplikaci najít.

Jak najít aplikace zabraňující v uspání Macu

Od té doby, co se v operačním systému macOS objevuje utilita Monitor aktivity (od macOS Yosemite), si můžeme jednoduše zobrazit, jaké procesy nejvíce vytěžují procesor a paměti RAM. Jedná se o jakousi „obdobu“ správce úloh, kterého můžeme znát z konkurenčního Windowsu. Pro nalezení aplikace, která zabraňuje v uspání Macu, musíme přejít právě do Monitoru aktivit. To provedeme tak, že v pravé části horní lišty klikneme na lupu. Aktivuje se Spotlight, do kterého napíšeme „Monitor aktivity“ a potvrdíme Enterem. Monitor aktivity se taktéž nachází v Launchpadu, konkrétně ve složce Jiné.

Po otevření Monitoru aktivit se ujistíme, že se nacházíme v záložce CPU. Poté klikneme v horní liště na záložku Zobrazení. Z rozevíracího menu najedeme na první možnost – Sloupce. Z druhé řady, která se zobrazí, vybereme úplně poslední možnost, a to Zabránit uspání. Možnost Zabránit uspání se poté zobrazí v okně. Nyní si stačí všechny procesy seřadit podle parametru Zabránit uspání. Pokud se u některého procesu nachází „Ano„, tak gratuluji – našli jste aplikaci, která zabraňuje uspání vašeho Macu.

Aplikace, které zabraňují uspání, jsou většinou aplikace, které vyžadují neustálý chod. V některých případech se může jednat o ověřené aplikace, ve většině případů jsou to ale aplikace, které nemají žádný užitek a na pozadí provozují například těžbu kryptoměn. Pokud některá z aplikací zabraňuje uspání, vřele doporučuji, abyste zvážili její odstranění ze systému.

macbook spánek

Dnes nejčtenější

.