Zavřít reklamu

Steve Jobs přesně před 13 lety, tedy konkrétně 6. června 2005, oznámil, že cupertinská společnost začíná na Macích používat procesory od Intelu namísto procesorů PowerPC.

Apple změnil architekturu procesorů na počátku devadesátých let, kdy zvolil PowerPC namísto procesoru Motorola 68000. Dalším zlomovým rokem byl rok 2005. Jobs tehdy na vývojářské konferenci WWDC mluvil o limitech procesorů PowerPC.

Přechod na procesory od Intelu byl pro kalifornského giganta riskantním krokem. Jobs však vysvětlil, že Apple by bez takové změny nemohl naplnit své vize. Procesor PowerPC G5 produkoval poměrně dost tepla a spotřeboval spoustu energie.

Jobs chtěl vyrábět počítače, jako je MacBook Air. Jelikož prodeje notebooků tvořily více než polovinu prodejů jablečných počítačů, byl to pro Apple důležitý přechod. O klíčovou strategii se starali Avie Tevanian a Jon Rubinstein.

Na nové MacBooky si počkáte

Spoluzakladatel Applu na WWDC 2005 představil první Mac s procesorem od Intelu. Ovšem řekl, že počítač se dostane do prodeje až rok po konferenci. Přitom Apple zapracoval na tom, aby se Mac objevil na trhu ne po roce, ale už po půlroce, za což samozřejmě sklidil solidní ovace.

Apple na veletrhu MacWorld Expo v lednu 2006 ukázal Mac s procesorem Intel Core Duo. Jednalo se o první 15palcový MacBook Pro, což byl v té době nejtenčí a nejlehčí notebook Applu. První Mac s Intelem byl úspěšný a ukázalo se, že Apple udělal krok správným směrem.

intel apple fb

Dnes nejčtenější

.