Zavřít reklamu

Spousta kybernetických zločinců se snaží narušit bezpečnost cupertinské společnosti či ochranu přímo uživatelů jablečných přístrojů, byť valná většina z nich úspěch nikdy neslaví. To by se ale mohlo nyní změnit. Jeden hacker totiž zveřejnil na Twitteru zprávu, ve které tvrdí, že získal přístup k interním nástrojům kalifornského giganta, skrze které může získat informace o účtech zákazníků. Data na účtech nás všech by tak byla ve velkém ohrožení, jelikož by se k nim mohl onen hacker a potažmo i někteří další, se kterými by mohl teoreticky spolupracovat, dostat.

Hacker na Twitteru zveřejnil obrázky, které ukazují údajný systém GSX, který Apple používá. Ovšem když po něm jeden zahraniční server chtěl, aby prokázal, že se dostal do systému Applu a nabídl mu sériové číslo svých Apple Watch, aby se ukázal své schopnosti, žádného důkazu se nedočkal. Hacker sice poslal zpět obrázek, na kterém byly správné informace o modelu, sérii a typu, nicméně žádné údaje o účtu, s nimž jsou Apple Watch spojeny, se na obrázku neobjevily. Screenshot také prozradil, že Apple Watch už nejsou v záruce, což byla pravda. Ačkoliv jsou všechny tyto údaje sice zajímavé, stále z nich jasně nevyplývá, že by byl hacker skutečně schopný nabourat se do jednotlivých účtů a čerpat z nich informace.

Tahal je za nos? 

Z komunikace s hackerem redaktoři ZDNetu poznali, že se nejspíš nejedná o Američana, Brita a ani nikoho z anglicky mluvících zemí, jelikož byla jeho angličtina velmi špatná. I přesto se jim však podařilo z hackera dostat, že prodává přístup k systémům Applu zhruba dvaceti lidem denně, kteří z něj dostávají informace, které potřebují. Když se však redaktoři opět zeptali na podrobnosti, hacker odmítl cokoliv prozradit či ukázat. I tak ale tato činnost vzbudila spoustu otázek.

Redaktorům to proto nedalo a oslovili svůj zdroj, který je se systémy Applu obeznámen, aby jej s tvrzeními hackera seznámili. Ten je následně ujistil, že systém, do kterého se hackerovi údajně podařilo prolomit, je jakási zkušební verze ostrých systémů a používá se pouze na vývoj. Obsahuje z velké části fiktivní či nedůležitá data, takže je prakticky nemožné, aby z něj kdokoliv cokoliv zjistil. S těmito informacemi se redaktoři opět obrátili na hackera, který se však ihned poté, co zpochybnili jeho veškerá tvrzení odmlčel. Je tedy vcelku pravděpodobné, že si svůj příběh vymyslel. 

Ačkoliv je tedy velmi pravděpodobné, že se obávat nemusíme, jistá míra pochybností tu přeci jen je. Pravdou však je, že má Apple své systémy opravdu řádně zabezpečené a pokud by k věcem, které popisuje hacker skutečně docházelo, dá se předpokládat, že by tomu tak bylo jen krátkodobě, jelikož by tuto trhlinu Apple brzy zalepil. Obavy tedy na místě spíše nejsou. 

Dnes nejčtenější

.