Zavřít reklamu

Apple na dnešním WWDC představil platformu ARKit 2, umožňující vývojářům ještě lepší a pokročilejší práci s rozšířenou realitou pro jablečná zařízení. Co ARKit 2 přináší?

V rámci ARKit 2 mají vývojáři možnost lépe sdílet své zkušenosti, aktualizovaná platforma dále nabízí detekci objektů a sledování obrazu. Spolu s ARKitem odhalil Apple i zbrusu novou aplikace Measure pro iOS, která za využití rozšířené reality umožňuje měření objektů v reálném světě. Measure umožní uživatelům pořídit snímek prakticky jakéhokoliv objektu a sdílet ho i s jeho reálnými rozměry.

Další novinkou je formát usdz v iOS 12 pro lepší integraci AR do iOS. Tento formát je optimalizovaný pro sdílení obsahu v aplikacích jako Zprávy, Safari, Mail, Soubory a další při zachování grafické kvality a animačních funkcí.

Díky ARKit mají vývojáři možnost integrovat do svých (nejen) herních aplikací funkce, umožňující hrát hru více hráčům najednou, ale také pracovat na jednom projektu zároveň. Díky novince v podobě spectator režimu zase mohou majitelé jiného iOS zařízení sledovat průběh používání AR aplikace, ať už jde o hraní hry, nebo vytváření virtuálního uměleckého díla.

Další novinkou v ARKitu je možnost trvalého vázání objektu na lokaci – virtuální objekt tedy můžete na libovolném místě „opustit“, abyste se pak do něj vy nebo kdokoliv jiný s přístupem mohli „vrátit“. Možnost detekovat 3D objekty, jako jsou hračky nebo sochy, a automaticky přidávat odrazy a odlesky z „reálného světa“ na virtuální objekty, zážitek z používání AR ještě více zintenzivní.

Platforma ARKit 2 a podpora usdz bude oficiálně spuštěna letos na podzim jako součást bezplatné softwarové aktualizace pro iPhone 6s a novější, všechny modely iPadu Pro a iPady páté a šesté generace.

ARKit fb

Dnes nejčtenější

.