Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, který z jablečných produktů byl u Steva Jobse nejoblíbenější? Každý z výrobků společnosti Apple, který vznikl za doby jeho působení ve firmě, byl svým způsobem Jobsovým dítětem, proto je logické, že měl ke všem produktům velmi osobní vztah. On sám však za ten nejoblíbenější označil svůj vlastní tým.

Jobsův životopisec Walter Isaacson se v rozhovoru pro web BigThink podělil o historku z rozhovoru se spoluzakladatelem Applu. Když se Isaacson Jobse zeptal, na který ze svých produktů je nejpyšnější, očekával, že Jobs v odpovědi uvede iPhone, iPad nebo třeba Macintosh. Jobsova reakce ale Isaacsona překvapila – jeho oblíbený produkt totiž na pultech Apple Store nenaleznete.

„Řekl mi:’Víte, výroba produktu je těžká, ale sestavit dohromady tým, který je dlouhodobě schopný tyto produkty vyrábět, je ještě těžší. Produktem, na který jsem nejpyšnější, je Apple, a tým, který jsem v něm vybudoval.'“. Jobsova pověst byla a je všeobecně známá. Steve proslul jako puntičkář a perfekcionista, který si jde za všech okolností tvrdě za svým, ale také jako šéf, pod jehož velením není zrovna jednoduché pracovat. Isaacson ale ve své knize The Innovators: How a Group of Hackers, Geniuses, and Geeks Created the Digital Revolution zdůrazňuje další z Jobsových důležitých vlastností, kterou je schopnost podporovat loajalitu ve svém týmu a inspirovat druhé k dosažení lepších cílů.

„Steve Jobs nebyl jenom tvrdá osobnost. Byl i charismatickou, vizionářskou osobností. Dokázal lidi opravdu inspirovat, protože i v případech, kdy nebyl schopný přesně formulovat, co chce, dokázal svůj tým nakonec dovést k cíli.“. Pro Jobse hrál velice důležitou roli prostor a to, jakým způsobem se v něm zaměstnanci setkávají. Jak v Pixaru, tak i v Applu si dával Steve velmi záležet na tom, aby docházelo k neustálému vzájemnému potkávání pracovníků. Lidé, kteří pro Jobse pracovali, moc dobře věděli, že při osobním jednání dosáhnou více, než při komunikaci přes e-mail nebo Skype.

„Jobs věřil v nezbytnost fyzického prostoru pro spolupráci. V dnešní digitální době si myslíme, že není problém pracovat ‚virtuálně‘ na dálku, ale když postavil budovu Pixaru, nebo když navrhoval nové sídlo Applu, potřeboval se ujistit, že se v prostorách budou lidé neustále vzájemně potkávat, že budou procházet atriem,“ vysvětluje Isaacson.

Steve Jobs at Macworld fb

Dnes nejčtenější

.