Zavřít reklamu

Futuristické plány Elona Muska a jeho spoločností doslova predbiehajú terajšiu dobu. Medziplanetárne cestovanie, alebo vízia podzemnej dopravnej siete však nie sú tak neuskutočniteľnými projektmi ako by sa mohlo zdať. Ďalšou vychytávkou v portfóliu úspešného magnáta je momentálne testovaný projekt s názvom Starlink. Ten je zastrešený spoločnosťou SpaceX a v budúcnosti by mal priniesť cenovo dostupnejší vysokorýchlostný internet pre celú planétu Zem.

SpaceX momentálne operuje dvoma družicami, ktoré v rámci testovania spomínaného projektu Starlink vypustil na obežnú dráhu 17. februára (února) tohto roku. Práca týkajúca sa tejto vízie pritom prebieha už vyše troch rokov. Vo finálnej fáze by mala Starlink tvoriť gigantická sieť zahŕňajúca 12 000 telekomunikačných družíc umiestnených na obežnej dráhe našej planéty.

K momentálne operujúcej dvojici družíc sa vyjadril aj zakladateľ spoločnosti. „Testovacia fáza zatiaľ napreduje veľmi dobre. Širokopásmová komunikácia disponuje nízkou latenciou v hodnote 25 ms,“ hovorí otec firmy Elon Musk, na margo doterajšej operácie projektu Spacelink. Okrem toho uviedol aj to, že v prípade družíc dôjde k skorým hardvérovým úpravám. Do vesmíru sa tak dostanú novšie a výkonnejšie prototypy.

Kedy bude projekt Starlink spustený?

S testovacou fázou zatiaľ napreduje všetko podľa očakávaní. Kedy sa však dočkáme spustenia služieb prinášajúcich celosvetové internetové pokrytie? Podľa Muskových slov to ešte nejaký ten rok potrvá. Služba by teda nemala byť k dispozícii pre širokú verejnosť počas najbližších troch rokov. Ak pôjde všetko podľa plánu, testovacia a monitorovacia časť projektu by mala trvať 6, nanajvýš 12 mesiacov. Táto fáza zahŕňa podrobné testy momentálnych verzií prototypov, priebeh letu a prevádzky satelitov. Neskôr by mala prísť konečná výroba finálneho satelitu Starlink od SpaceX.

Podľa uvedených informácií je k spusteniu komerčnej internetovej prevádzky potrebná kooperácia 800 satelitov. Tie by mali byť vypustené v priebehu roka až roka a pol po úspešnom vyhotovení finálnej verzie družice. Uvidíme ako dlho spoločnosti SpaceX potrvá spojazdniť tento kolosálny projekt a kedy sa dočkáme prvých zákazníkov využívajúcich internet v znamení nízkej ceny a vysokej rýchlosti.

SpaceX Starlink

Dnes nejčtenější

.