Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak mohou technologické vychytávky vylepšit život lidem se zrakovým postižením? Vsadím se, že určitě. Minimálně o Applu a jeho snaze zpřístupnit co možná nejvíce funkcí svých produktů širokému spektru uživatelů, se totiž mluví poměrně často. Na to, jakým způsobem dokáží technologie vylepšit život postiženým lidem, se proto zaměřil i portál Wall Street Journal, který jich pár vyzpovídal. A jelikož čtete portál zaměřený na společnost Apple, v následujících řádcích se zaměříme především na ni. 

Osobám ze zrakovým postižením pomáhají na produktech od Applu nejvíce dvě věci – Siri a VoiceOver. Právě skrze ně jsou totiž schopni dělat spousty úkonů, které by jinak provést nedokázali. Nemají totiž problém například s příchozími zprávami, které jim na iPhone dojdou či s ovládání chytré domácnosti, která lze přes Siri regulovat. To samé v bledě modrém se ale dá víceméně říci o všech chytrých asistentech, kteří jsou schopni svým uživatelům vyhovět ve spoustě věcí. Máte chuť na hudbu? Není problém. Chcete si zavolat? Není problém. Potřebujete si přepnout program v televizi? Ani s tím není problém. 

O tom, jak dokáží technologie usnadnit životy zrakově postižených, se rozpovídal i Mark Riccobono, který zastává funkci prezidenta Národní federace nevidomých v USA. “Můžu jít do Apple Storu a když chci vědět cenu iPhonu, stačí třikrát stlačit Home Button a spustí se VoiceOver,” popisuje Riccobono to, jak jednoduše může například zjistit cenu iPhonu.

HomePod:

Další krok? Rozhodně autonomní automobily

Ačkoliv jsou dnešní technologie jistě skvělé a životy zrakově a i jinak tělesně postižených lidí výrazně usnadní, v budoucnu by na tom mohly být tyto osoby ještě mnohem lépe. Velkou revolucí by mohl být například příchod autonomně řízených automobilů, díky kterým by byli daleko více mobilní. Podle některých odhadů by díky samořiditelným autům našly práci v USA zhruba dva miliony osob se zdravotním postižením a země by díky tomu ušetřila 19 miliard dolarů ročně ve zdravotnictví. K dokonalým autonomním automobilům je však nejspíš ještě poměrně dlouhá cesta.

Doufejme, že se tedy v budoucnu podaří vytvořit technologie, které těmto lidem jejich životy ještě více usnadní. Už nyní je však úžasné sledovat, kam jsme se jako lidstvo posunuli a co dokážeme díky technologiím spoluobyvatelům na této planetě zajistit. 

iphone6-voiceover-rotor-hero

Dnes nejčtenější

.