Zavřít reklamu

Steve Jobs přesně před 32 lety, tedy konkrétně 27. května 1986, zaútočil na cupertinskou společnost, v níž v té době už vůbec nepracoval, kvůli tomu, že pustila k vodě reklamní agenturou Chiat/Day, která vytvořila ikonickou reklamu na Macintosh zvanou 1984.

Jobs tehdy v deníku The Wall Street Journal nechal zveřejnit reklamu, ve které uvedl, že Apple přechodem ke konkurenční reklamní agentuře BBDO pouze ukázal to, že nyní ho vedou spíše „správcové“ než „stavitelé“. Apple podle slov spoluzakladatele ztratil revolučního ducha.

Agentura Chiat/Day se proslavila zejména produkcí reklamy na Macintosh, kterou režíroval Ridley Scott. Ovšem práce reklamní agentury nebyla pro Apple vždy komfortní. Správní rada Applu ve skutečnosti reklamní kampaň 1984 nenáviděla a téměř ji poslala k ledu, ale na druhou stranu se reklama 1984 velice proslavila. O rok později vznikla druhá reklama zvaná Lemmings, která už nebyla tak zapamatovatelná, a tak nesklidila takový úspěch. Z tohoto důvodu se rozhodl John Sculley, jenž v té době působil jako CEO kalifornského giganta, změnit reklamní agenturu.

Sculley zvolil oblíbenou reklamní agenturu BBDO, která vytvářela reklamy Applu v zámoří od roku 1981, tedy s výjimkou Japonska, Kanady a Austrálie.

Společnost Chiat/Day byla v podstatě po boku Applu od samotného začátku. Původně Apple vsadila důvěru do společnosti Regis McKenna Advertising v Palo Alto, kterou v roce 1979 koupila společnost Chiat/Day. „Jsme zklamaní, ale ne překvapení,“ řekl předseda firmy Chiat/Day poté, co Apple oznámil, že přechází ke konkurenci BBDO.

Jakmile se však Jobs vrátil do Applu, tak opět navázal spolupráci s reklamní agenturou Chiat/Day. Určitě znáte reklamní kampaň Think Different. Tak právě tu vytvořila i firma Chiat/Day.

Dnes nejčtenější

.