Zavřít reklamu

Googlu se za období Q1 2018 na trhu s inteligentními reproduktory dařilo natolik, že dokázal sesadit z trůnu Amazon, tedy alespoň podle analytické společnosti Canalys. Google za první čtvrtletí letošního roku prodal celkem 3,2 milionů zařízení Google Home a Home mini, zatímco Amazon prodal pouze 2,5 milionů zařízení Echo.

Celkově světový trh s inteligentními reproduktory meziročně vzrostl o neuvěřitelných 210 %, přičemž celkový počet prodaných inteligentních reproduktorů se zastavil na 9 milionech.

Google vykázal opravdu impozantní čísla. Tržby z prodeje inteligentních reproduktorů vzrostly Googlu meziročně o 483 %, a tím si společnost sídlící v Mountain View zajistila více než 32% podíl na trhu. Sice tržby Amazonu meziročně vzrostly o 8 %, nicméně jeho podíl na trhu klesl z téměř 80 %, které měl v období Q1 2017, na 28 %.

Inteligentní reproduktory obou společností mají vlastního virtuálního asistenta. Amazon má Alexu a Google zase Google Assistanta. Oba technologičtí giganti se snaží integrovat své asistenty do dalších domácích zařízení, jako jsou myčky nádobí, vysavače a zvonky. Obě společnosti se snaží zlepšit dostupnost svých asistentů, přičemž Google na letošní konferenci I/O oznámil, že Google Assistant bude do konce roku dostupný ve 30 jazycích a 80 zemích.

Apple se v žebříčku neumístil. Důvodem zřejmě je, že Apple začal prodávat HomePod až v únoru letošního roku, a to pouze na několika málo trzích, a tak se ještě do analýzy společnosti Canalys nepromítl. Nicméně analytická firma Strategy Analytics začátkem týdne uvedla, že Apple prodal 600 tisíc HomePodů za první čtvrtletí, a tím si získal 6% tržní podíl.

google home max fb

Dnes nejčtenější

.