Zavřít reklamu

Začátkem minulého týdne jsme vás informovali o tom, že cupertinská společnost čelí žalobě kvůli klávesnicím s technologií butterfly, které najdete na nových MacBoocích a MacBoocích Pro. Byla pouze otázka času, kdy se kvůli problémům s klávesnicemi objeví Apple opět před soudem. Další žaloba uvádí, že Apple porušuje nejméně pět zákonů, a to zákony o záruce, zákon o ochraně spotřebitele či zákon o nekalé soutěži.

Podle jednoho zákona, který se vztahuje na záruku, musí být záruka vůči spotřebitelům spravedlivá. Žaloba, která je podána v USA, však tvrdí, že v případě Applu záruka spravedlivá není. „Apple prodává všechny notebooky s jednoletou zárukou. Apple ale nesplňuje své záruční povinnosti, přičemž zákazníky v případě, že jim nefunguje klávesnice, nesměruje na svépomocná řešení.“ Dokonce je v žalobě uvedeno, že až když zákazník přijde v pozáruční době, Apple ho přiměje, aby za výměnu klávesnice zaplatil 400 až 700 dolarů.

V dalším zákonu zase stojí, že prodané výrobky musí splňovat svou funkci, což ale klávesnice s technologií butterfly nesplňuje. Apple prodává MacBooky s butterfly klávesnicemi, i když ví, že jsou problematické, což se žalujícím opět nezamlouvá.

Podle zákona o nekalé soutěži má kalifornský gigant i klamnou reklamu. V reklamě nikde neuvádí, jaké problémy s klávesnicemi jsou, i když o nich ví, a tak je jeho marketing včetně reklam klamný.

První žaloba požaduje uvedení produktů do použitelného stavu a zrušení butterfly klávesnic, ovšem druhá žaloba chce pouze náhradu škody, která bude určena v soudním řízení.  

touchbar_macbook_pro_2017_fb

Dnes nejčtenější

.