Zavřít reklamu

Elektromobily sa pomaly ale isto začínajú zapájať do každodenného života širokej časti celosvetovej populácie. Posledné roky je rozmach zelenej energie a elektromobility citeľnejší ako kedy predtým. Dôkazom sú aj rapídne zvyšovania produkcie vozidiel Tesla, čo dopĺňajú aj ostatné projekty z dielne magnáta Elona Muska. Automobilky kráčajú s dobou a preto sa väčšina svetových hráčov pokúša presmerovať orientáciu podobným smerom. Najnovšie výskumy podniknuté americkou univerzitou v meste New York hovoria, že jazda v elektromobiloch je pre drvivú väčšinu šoférov pokojnejšia a prináša vyššiu dávku sústredenia.

Tieto štúdia boli vedené jedným z popredných odborníkov na zvuk a akustiku, ktorým je Dr. Duncan Williams figurujúci na University of New York. Zámerom bolo porovnať mozgovú aktivitu testovaných subjektov pri jazde v klasickom dieselovom vozidle a následne v elektromobile. Výsledky ukazujú, že najväčší vplyv na nervozitu a nepokojnosť u vodičov má práve hluk v kabíne. Tento fenomén bol testovaní u londýnskych taxikárov, ktorí mali na hlavách umiestnené zariadenia využívajúce funkciu elektroencefalogram. Tento prístroj má za úlohu skúmať a zaznamenávať úroveň mozgových beta vĺn.

Pri testoch v teréne boli používané vozidlá od firmy LEVC TX, ktorá sa špecializuje na výrobu elektromobilných taxíkov s klasickým vzhľadom retro „Black Cabs“. Všetky testy boli vyhotovené na základe súkromnej objednávky spomínanej firmy.

Vodiči boli po vyhotovení testu viac aktívne koncentrovaní a zároveň zrelaxovaní. Najväčšie rozdiely sa ukázali pri jazde cez svetelné križovatky, kedy sa dieselové motory javili ako najväčší rušivý element. Pozitívne výsledky dopĺňa aj stabilnejšia úroveň srdcovej frekvencie. K nižšiemu rozsahu stresu dopomohol aj pokles intenzity hluku v pracovnom prostredí, ktorý sa znížil až o 5dB.

Najpozoruhodnejším a zároveň najzaujímavejším rozdielom v jazde v elektromobile a v dieselovom vozidle bolo vykazovanie „pocitu šťastia“. Vodiči taxíkov neváhali podotknúť, že si jazdu v týchto nových elektro-taxíkoch užívali a cítili sa oveľa šťastnejšie. Mimo hluku v pracovnom prostredí, ktorý tvoril najpočetnešiu časť výkyvov sa počas testu k výsledkom pripísal aj plynulejší pohyb vozidla.

volant fb

 

Dnes nejčtenější

.