Zavřít reklamu

Když se před pár týdny odehrála první smrtelná kolize autonomně řízeného autmobilu s chodkyní, celý svět začal okamžitě spekulovat nad tím, jaký dopad to bude na tuto technologickou novinku do budoucna mít. První reakce společností pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Mnoho z nich totiž své testování takto řízených vozů zastavilo, aby své systémy důkladně prozkoumaly, čímž by případně zamezily podobným neštěstím. To však není to jediné, co si nehoda vyžádala. 

Po březnové nehodě se rozjel v USA zajímavý průzkum, který uspořádala společnost AAA v prvním dubnovém týdnu. Ta ve svém průzkumu oslovila na 1014 dospělých osob, kterých se vyptávala na jejich názory na autonomně řízená vozidla a to, jaký k nim mají vztah. Vozidla budoucnosti, jak jsou mnohdy autonomní auto označována, však z tohoto výzkumu nevyšla nejspíš i kvůli nedávné nehodě vůbec dobře.

Takto vypadají automobily, na kterých Apple testuje své samořiditelné systémy:

Pouze jeden z pěti dotazovaných uvedl, že by autonomně řízenému vozidlu důvěřoval a tím pádem by v něm jízdu zkusil. To naopak dvě třetiny dotazovaných razantně odmítli s tím, že by se jízdy v autonomním vozidle příliš báli. Průzkum též ukázal, že autonomním vozidlům nevěří daleko více ženy než muži. 

Jsme na příchod připraveni? 

Průzkum tak víceméně potvrdil to, co ukázaly podobné průzkumy z předešlých týdnů – k autonomním automobilům je stále více lidí skeptických. Na druhou stranu je však jasně patrné i to, že mnoho lidí absolutně neví, co si o této novince vlastně myslet, protože informace o těchto projektech nejsou veřejnosti zcela ideálně přístupné. Respektive, dohledatelné samozřejmě jsou, nedozvíme se z nich však tolik jako například při hledání informací o klasických automobilech, což může být právě pro některé lidi velkým strašákem. To by se však samozřejmě mělo postupem času zlepšit. Se stoprocentní jistotou to však samozřejmě říci nemůžeme. Možné je totiž i to, že právě nedávný incident projekt autonomně řízených aut na pěkných pár let pohřbil a bude trvat hodně dlouho, než je opět lidé vezmou zpět na milost. Nedůvěra je totiž podle všeho obrovská.

uber_tempe_2.png

Dnes nejčtenější

.