Zavřít reklamu

Steve Jobs byl velice rozhořčen, že ho John Sculley, tehdejší CEO cupertinské společnosti, odvolal z pozice výkonného viceprezidenta a generálního ředitele divize Macintosh. Jobs se mu pokusil přesně před 33 lety, tedy konkrétně 23. května 1985, vrátit ránu zpět. Chtěl ho sesadit z křesla generálního ředitele, což se mu však nepodařilo.

Jobs plánoval, že svrhne Sculleyho z pozice CEO, zatímco bude na služební cestě v Číně. Bohužel, Jobs udělal velkou chybu, neboť o svém plánu mluvil s ostatními zaměstnanci kalifornského giganta, aby si je získal na svou stranu, a tím pádem se informace donesla i k samotnému Sculleymu. V ten okamžik nastal začátek konce Jobse v Applu.

Podívejte se, jak vypadal počítač Apple II:

Sculley přišel do Applu dva roky před tím, než se objevily rozbroje mezi ním a Jobsem. Paradox je, že samotný Jobs si ho vybral jako třetího CEO, protože si myslel, že společně povedou firmu. Sculley se měl starat o marketing a Jobs o technologickou stránku, ale nakonec se situace trochu změnila.

V roce 1985 napětí v Applu rostlo. Jobs se stal doslova ničivou pohromou. Pravidelně se zapojoval do projektů, které s ním neměly nic společného. Právě kvůli jeho ostrému manažerskému stylu musel opustit divizi Macintosh. Sculley tím, že odvolal Jobse z divize Macintosh, přilil olej do ohně.

Situace vygradovala natolik, že na schůzi představenstva v dubnu roku 1985 Sculley vyhrožoval, že z firmy odstoupí, pokud Jobs nebude zbaven funkce výkonného viceprezidenta a ředitele divize Macintosh. Představenstvo však Sculleyho nechtělo ztratit, a tak podpořilo jeho návrh, aby Jobs opustil obě své funkce. Sculley však Jobse respektoval, a tak ho nechal působit alespoň jako předsedu.

Jobs však nebyl šťastný. Poprosil Sculleyho, zda by se nemohl vrátit ke své staré práci. Sculley ale jeho návrh zamítl. Jobs se naštval a vyhrožoval, že Sculleyho vyhodí. Až nakonec začal tajně plánovat, jak převezme Apple do vlastních rukou. Snažil se tedy přesvědčit zaměstnance, aby stáli na jeho straně. Jobs si sice našel několik málo příznivců, nicméně většina mu radila, ať od svého plánu upustí. Jobs rady ignoroval a i nadále se pokoušel o převrat v Applu.

O Jobsových plánech se dozvěděl Jean-Louis Gassée, který o tom informoval i samotného generálního ředitele Applu. Sculley okamžitě zrušil plánovaný výlet do Číny. Sculley se 24. května dostavil na setkání, na němž byl i Jobs. Jobs řekl, že si myslí, že Sculley je pro Apple nesprávný člověk. „Měl bys opustit tuto společnost,“ řekl Jobs.

Představenstvo Applu však jasně uvedlo, že podpoří Sculleyho. Po několika dalších dnech byl Jobs zbaven moci a o několik měsíců později odešel z Applu úplně a založil si společnost NeXT.  

Young Steve Jobs

Dnes nejčtenější

.