Zavřít reklamu

O FBI se ve spojitosti s Applem hovořilo v posledních měsících poměrně intenzivně. Vyšetřovatele z Federálního úřadu pro vyšetřování totiž nemohou přijít jablečné společnosti kvůli jejímu striktnímu odmítání odemknout iPhony zločinců na jméno. Na Apple a podobné technologické společnosti proto naléhají, aby do svých systémů vytvořily jakási zadní vrátka, přes která bude možné v případě potřeby do telefonů proniknout a získat z nich kýžené informace. Jen v minulém roce se totiž vyšetřovatelům údajně nepodařilo proniknout do 7800 zařízení, což jejich práci značně ztížilo. Jak se však zdá, toto číslo bylo výrazně nadhodnoceno.

Reportérům deníku The Washington Post se podařilo zjistit, že FBI počet neodemknutelných zařízení schválně nafukuje. 7800 neodemčených zařízení, na které poukazoval šéf FBI Christopher Wray, je totiž ve skutečnosti několikanásobně menší. Zařízeních, které se nepodařily odemknout jsou totiž údajně jen zhruba jeden až dva tisíce, přičemž jako nejpravděpodobnější číslo se jeví zhruba 1200 neodemčených telefonů. 

Zabezpečení iPhonů dělá FBI velký problém: 

Prý selhala technika

Vysvětlení výrazného nadhodnocení čísel je přitom poměrně banální. Podle interního výkazu FBI totiž selhaly jejich databáze, které počítaly stejné telefony i několikrát. Zajímavé však je, že tento problém FBI sužuje možná již od dubna 2016, kdy se na tyto systémy podle všeho najíždělo a žádné chyby tehdy zjištěny nebyly. Se stoprocentní jistotou to ale v tuto chvíli říci nemůžeme. 

Podle dostupných informací nyní FBI plánuje provést interní audit, který má přinést přesná čísla neodemknutých zařízení. Už nyní je však jasné, že nižší čísla FBI rozhodně obměkčit technologické společnosti nepomohou. Nad tisícovkou neodemčených zařízení totiž mávnou rukou společnosti daleko snáz než nad číslem, které se pomalu přibližovali deseti tisícům. Kvůli tisícovce zamčených iPhonů totiž bezpečnost všech svých zařízení, která by samozřejmě byla po implementaci zadních vrátek do systému v ohrožení, riskovat nebudou. Ostatně, v podobném duchu hovořil před nedávnem i šéf softwarového týmu Craig Federighi, který uvedl, že oslabení bezpečnosti nemá v žádném případě smysl, protože právě na zabezpečení vašich systémů zákazníci spoléhají. 

apple-fbi

Dnes nejčtenější

.