Zavřít reklamu

Na zítřejší den vydal Český hydrometeorologický ústav varování před silnými bouřkami, které by měly v průběhu dne zasáhnout prakticky celé území republiky. Ty budou nejspíše s blížícím se létem přicházet čím dál častěji. Proč bychom se na ně tedy nemohli řádně připravit alespoň skrze aplikace v iPhonu, díky kterým o nich můžeme vědět s dostatečným předstihem? Pár z nich si proto pojďme společně představit.

Všechny aplikace, které si v následujících řádcích představíme, budu hodnotit optikou běžného uživatele. Právě těch, respektive nás, je totiž samozřejmě nejvíce a proto si myslím, že právě tento pohled většina z vás ocení. Zaměříme se tak především na zpracování celé aplikace, intuitivní ovládání a to, jak rychle z ní vyčíst jednotlivé informace. Všechny aplikace, které se tu objeví, mám vyzkoušené osobně, takže věřím, že alespoň pár z nich některé z vás zaujme. 

Ještě než se pustíme do samotného představování aplikací, je potřeba říci, že minimálně pro mě jsou spíše jakýmsi doplňkem k nativní aplikaci od Applu. Ta je totiž poměrně přesná a marně vzpomínám, kdy mě zradila naposledy. Její nevýhodou je však samozřejmě především to, že nabízí poměrně málo informací a pokud by vás zajímaly například mračna, které se nad váš dům blíží, budete mít smůlu. Proto je dobré mít v telefonu další aplikaci, která vám otevře v tomto směru další možnosti. Vhodnou kombinací vícera aplikací pak budete schopni na počasí reagovat o poznání lépe. 

Pro milovníky bouřek tu máme malý bonus – tapety pro váš Mac:

iRadar CZ +

K “Applovskému” počasí využívám nejčastěji iRadar CZ +. Ten využívám především jako widget pod jablečným počasím, kdy při kontrole teplot mrknutím oka zkontroluji, jak to vypadá se srážkami kolem mě. Silnou stránkou této aplikace je spousta možností nastavení, které po otevření nabízí, a také slušný výběr dat včetně výstrah od Českého hydrometeorologického ústavu, díky čemuž můžete vědět o nástrahách počasí několik desítek hodin dopředu. Hezkým bonusem je i aplikace pro Apple Watch, kterou však pravděpodobně stejně většina z nás moc často nevyužije. Pokud však chcete situaci kolem vás zkontrolovat rychle, je to určitě parádní alternativa.

[appbox appstore id974745798 ]

Windy

Další pěkná aplikace, která vám o počasí leccos prozradí, je Windy. Její prostředí působí alespoň na mě o poznání příjemněji než u předchozího iRadaru CZ+ a nabídka informací, které v ní naleznete je též skutečně pestrá. U této aplikace bych navíc vyzdvihl dlouhodobou simulaci mračen, podle které si můžete například plánovat různé aktivity na další dny. Samozřejmě je však potřeba brát tyto dlouhodobé předpovědi se značnou rezervou. Jako velké minus naopak hodnotím to, že aplikace nemá widget. 

[appbox appstore id1161387262 ]

Meteoradar

Za zmínku stojí rozhodně i aplikace Meteoradar. Ta je už na první pohled velmi pěkně zpracovaná, nabízí aktuální teploty ze spousty měst, ukáže vám mračna a dokonce i záběry z webkamer města. Můžete se tak podívat například na to, zda na vaše oblíbené náměstí zrovna svítí slunce či přes ně můžete s trochou šikovnosti špiónovat vaše přátele :). Skrze boční panel pak můžete velmi jednoduše přejít buď na web Ventusky či na in-pocasi.cz, kde se o počasí dozvíte další spousty informací. Tuto aplikaci bych doporučil spíše uživatelům, kteří si vystačí opravdu s málem a krom mraků, teploty či webkamer měst je nezajímá nic moc jiného. Víc toho totiž v aplikaci nenaleznete. Na škodu to však rozhodně není. Pokud se pak ptáte na widget, tím Meteoradar disponuje.

[appbox appstore id566963139 ]

Weather & Radar

Předposlední aplikace, která se mi celkem osvědčila jak svou přesností, tak svým designem, je Weather & Radar. Ta je též velmi jednoduchá a krom radarového snímku vám nabídne aktuální hodinovou předpověď, dlouhodobou předpověď a přehledný graf, který též znázorňuje vývoj počasí v následujících dnech. V grafu je navíc zaneseno upozornění například na bouřky, díky čemuž se na ně můžete připravit s předstihem. Pokud pak rádi fotografujete, aplikace vám umožní podělit se o vaše fotografie s ostatními uživateli. Aplikace má celkem dva widgety, přičemž jeden zobrazuje teplotu a ten druhý snímky z radaru. Díky tomu tak máte o tom, co se kolem vás děje, opět velmi dobrý přehled. Osobně se mi právě toto řešení widgetů zdá jako nejlepší možné. Aplikace vás navíc bude při blížící se výrazné změně počasí varovat skrze notifikaci.

[appbox appstore id545993260 ]

Aladin

Z aplikace Aladin bylo mnoho z nás před několika lety jako u vytržení. Její předpovědi totiž byly opravdu velmi přesné. To o ní však samozřejmě platí i nyní. Už na první pohled je však jasné, že se jedná spíše o aplikaci pro milovníky grafů a přesných čísel, než pro milovníky pohledů na radarové snímky. Celkově totiž může prostředí aplikace působit lehce chaoticky a byť v něm naleznete spousty věcí, líbit se zkrátka nemusí. Službu však udělá parádní.

[appbox appstore id875533497]

Pět zcela odlišných aplikací s jedním cílem. Tak přesně takto by se dala pětice právě představených aplikací charakterizovat. Kdybyste se mě však zeptali, jakou bych vám osobně doporučil, nejspíš bych dlouho váhal a nakonec bych k finálnímu verdiktu ani nedošel. Všechny aplikace mají totiž něco do sebe a záleží tedy čistě jen na vašich osobních preferencích, kterou začnete využívat. Je totiž možné, že ta, která se líbí kvůli jejímu prostředí mě, se nebude absolutně líbit vám a naopak. Vzhledem k tomu, že zvládají všechny aplikace víceméně vše stejně a jejich přesnost předpovědí je též na velmi dobré úrovni, nespálíte se ani u jedné.

Malý tip na závěr

Krom aplikací na počasí byste možná mohli ocenit i aplikaci Mobilní rozhlas, přes kterou vám může město posílat různá upozornění týkající se právě vaší obce. Krom toho, že budou příští týden popeláři jezdit v pondělí, se však v aplikaci čas od času dozvíte i o tom, že se podle Českého hydrometeorologického ústavu blíží vlna bouřek a je potřeba být na pozoru. Mobilní rozhlas vás navíc neupozorní jen notifikací, ale i SMS zprávou. Nevýhodou je však to, že jím všechny obce samozřejmě nedisponují. Pokud by vás však tato aplikace zaujala, určitě zapátrejte, jestli jí vaše město nevyužívá. Přínosná totiž rozhodně je.

[appbox appstore id1102717575 ]

bourka

Dnes nejčtenější

.