Zavřít reklamu

Skupina vývojářů aplikací pro jablečné systémy, která si říká The Developers Union, zveřejnila otevřený dopis adresovaný Applu, v němž po cupertinské společnosti požaduje, aby se zavázala, že povolí bezplatné testování aplikací a sníží výnosy přiměřeně.

Skupina usiluje o to, aby Apple povolil bezplatné zkušební verze u všech aplikací pro iOS a macOS  ideálně v červenci letošního roku. Bezplatné testování totiž nyní nabízí jen některé aplikace, což je jak pro zákazníky, tak pro samotné vývojáře velké omezení. Zpřístupněním bezplatného testování všech placených aplikací by však mohly výrazně narůst jejich potenciální prodeje. Ovšem tím snahy skupiny rozhodně nekončí.

”Věříme, že lidé, kteří vytvářejí skvělý software, by měli být schopni vydělat si na živobytí. Takže jsme vytvořili sdružení Developers Union pro podporu udržitelnosti v App Storu. Dnes žádáme, aby se Apple zavázal, že povolí bezplatné zkušební verze u všech aplikací v App Storu před desátým výročím App Storu, které bude v červenci. Poté začneme obhajovat přiměřenější snižování výnosů a další změny, které by byly ve prospěch vývojářů,“ stojí v dopise. Jinými slovy, vývojáři by rádi viděli z aplikací daleko více peněz, než kolik jim Apple vyplácí nyní.

Iniciátory jsou Brent Simmons (tvůrce aplikací MarsEdit, Vesper a NetNewsWire), Jake Schumacher (dokumentární producent App: The Human Story), Loren Morris (produktový designér) a Roger Ogden (softwarový designér). Sdružení The Developers Union není v odborném slova smyslu odborovým svazem, ale snaží se sdružit vývojáře a příznivce, aby obhajovali změny v App Storu. V rozhovoru s WIRED skupina uvedla, že cílem je získat tento týden 1 000 členů a do začátku června 20 000 členů, kdy se bude konat konference Worldwide Developers Conference.

Pamatujete si, jak vypadal App Store v iOS 10?:

Běh na dlouhou trať

Bezplatné verze aplikací pro macOS a iOS je něco, co vývojáři požadují už léta. V současné době aplikace, které nabízejí předplatné, jsou schopny zákazníkům poskytnout bezplatné testování aplikace před tím, než začnou platit předplatné. U placených aplikací, které však nemají předplatné, ale kupují se pouze za jednorázový poplatek, neexistuje způsob, jak nabídnout bezplatnou zkušební verzi. Sdružení The Developers Union doufá, že přesvědčí kalifornského giganta, aby rozšířil bezplatné zkušební verze na všechny aplikace.

Dalším tématem je systém sdílení příjmů, nicméně sdružení nenaznačilo konkrétní změny. Soustředí se spíše na získávání dalších členů a prosazování bezplatných verzí u aplikací. Pokud se však tato věc podaří prosadit, je možné, že se otevřou dveře pro změny daleko větší.

app store

Dnes nejčtenější

.