Zavřít reklamu

Samoobslužné pokladny jsou již na řadě míst naprostou samozřejmostí, někteří prodejci elektroniky zavedli i samoobslužné prodejny, kde si nákup do začátku až do konce můžete v kteroukoliv denní i noční dobu obstarat zcela sami. Dovedete si představit, že byste tímto způsobem běžně nakupovali i potraviny? S Amazon Go je to možné.

Amazon Go je síť kamenných prodejen, z nich první byla otevřena v lednu letošního roku nedaleko seattleského sídla společnosti. Jedná se o obchody s potravinami a dalším zbožím denní spotřeby, disponující nejnovějšími technologiemi, díky kterým je celý proces nakupování prakticky automatizovaný a probíhá bez nutnosti absolvovat fronty a placení u běžných pokladen.

Prodejny Amazon Go se na první pohled od klasických samoobsluh příliš neliší. Po vstupu do obchodu vás uvítají regály, plné salátů, sendvičů, nápojů i připravených potravin, od běžných prodejen se ale pobočky Amazon Go liší svou technickou vybaveností, jejíž součástí jsou především všudypřítomné kamery a skenery. Nákup probíhá prostřednictvím aplikace Amazon Go pro smartphony s iOS nebo Androidem – ten ale při nakupování nemusíte vůbec držet v ruce. Kamery a senzory na prodejně se postarají nejen o bezpečnost, ale i o skenování jednotlivých položek, které zákazníci vložili do svých nákupních tašek.

Díky pokročilé technologii dokáží kamery spolu se senzory přesně detekovat, zda zákazník zboží vložil do tašky, nebo ho vrátil do regálu. V prodejnách Amazon Go nenajdete ani samoobslužné pokladny – po dokončení nákupu je příslušná částka automaticky odečtena z účtu zákazníka, který tak může bez dalšího čekání opustit prodejnu. Vzhledem k tomu, že nákup zákazníci ukládají do speciálních nákupních tašek, se nemusí ani zdržovat jeho přemisťování z košíku či vozíku do tašky. V prodejnách Amazon Go najdete i alkohol, nezletilí nakupující ale s lahví neodejdou – v příslušném oddělení probíhá kontrola dokladu totožnosti.

Lidé, kteří se dříve živili jako pokladní, se ale údajně o svou práci bát nemusí: „Příslušným pracovníkům byly zkrátka přidělené jiné druhy úkolů, díky kterým budeme moci přispět k lepšímu zákaznickému zážitku,“ uvedla Gianna Puerini ze společnosti Amazon v rozhovoru pro The New York Times. Zaměstnanci prodejen Amazon Go se budou starat o umístění zboží do regálů nebo radit zákazníkům s případnými technickými problémy.

Amazon Go fb

Dnes nejčtenější

.