Zavřít reklamu

Ačkoliv jsme si ještě donedávna mysleli, že se druhé generace oblíbeného iPhonu SE nedočkáme, úniky informací z posledních týdnů nás přesvědčily o pravém opaku. Nejprve to sice vypadalo, že se dočkáme jen strohého upgradu, který design telefonu nikterak nezmění, Apple však pracuje podle všeho na něčem mnohem větším. Ve druhé polovině tohoto roku bychom se totiž měli teoreticky dočkat zcela přepracovaného iPhonu SE se skleněným tělem a hlavně displejem přes jeho celou přední stranu, čímž by mohl konkurovat i iPhonu X.

Nalijme si čistého vína. Mnoho informací o tomto modelu zatím nemáme. Tím bychom se však na druhou stranu neměli s ohledem na situaci kolem úniků z minulých let příliš znepokojovat. Když to totiž vezmeme kolem a kolem, o iPhonu X jsme toho věděli vloni touto dobou zhruba stejně jako víme nyní o iPhonu SE 2. Pokud by navíc nastal stejný scénář jako před rokem, hlavní příval informací by se spustil během července a srpna s mocným finišem pár dní před vydáním, které by mohlo být teoreticky načasováno na zářijovou keynote. 

A na co že bychom se tedy mohli těšit? Na zcela nový telefon ve staronovém těle. Podle dosavadních úniků to totiž vypadá, že se Apple rozhodl “napasovat” všechny potřebné komponenty do klasického těla 4” iPhonu, díky čemuž by zachoval jeho kompaktnost. Vyměnil by však hliníková záda za sklo kvůli podpoře bezdrátového nabíjení a přední 4” displej s Home Buttonem za větší s horním výřezem pro senzory. Kolem telefonu by pak měl být rámeček, čímž by mohl iPhone SE 2 připomínat legendární iPhony 4 a 4s. Co se pak týče spodní strany, na té byste nalezli klasický Lightning konektor a … nejspíš nic. Dá se totiž předpokládat, že pokud se Apple skutečně k takto razantní přestavbě iPhonu SE 2 odhodlá, rozhodne se odstranit i klasický 3,5mm jack konektor pro sluchátka. Tímto krokem by dal jasně najevo, že budoucnost patří bezdrátovým technologiím, ideálně pak AirPods. 

Na to, jak by měl iPhone SE 2 podle dostupných informací vypadat, se můžete podívat v následující galerii, kterou pro vás vytvořil designér Ondrej Mitko: 

Jsou to krasavci, co říkáte? Vsadím se, že mnozí z vás by jistě takovýto stroj v kapse ocenili. Ještě než se pustíte do snění o tom, jak si jej v září u některého resellera pořídíte, si však pojďme představit jeho hardwarové specifikace. Ty jsou totiž minimálně podle úniků z minulých týdnů skutečně působivé. V tělo tohoto drobečka by totiž měl tepat procesor A10 Fusion, který naleznete například v “sedmičkových” iPhonech. Je tedy jasné, že malým výkonem by tento telefon rozhodně netrpěl. Co se pak týče RAM paměti, tu by nejspíš Apple zvolil kvůli finančním úsporám ve velikosti 2 GB, ačkoliv nejsou ani 3 GB zcela pasé. Telefon by se pak mohl vyrábět v 64GB a 256 GB variantě či v kombinaci 32 GB a 128 GB. Disponovat by pak měl i modulem pro Face ID, který známe z iPhonu X. Právě Face ID by se totiž mělo podle všeho stát pro jablečné produkty v následujících letech hlavním a nejspíše i jediným autentizačním systémem. Po boku iPhonů by se tak mohly letos představit i iPady Pro vybavené touto technologií. 

Uvidíme, zda se tedy nakonec podobného iPhonu dočkáme či nikoliv. Už nyní je však minimálně podle reakcí na našem webu i ve světě jasné, že zájem o takovýto smartphone by byl skutečně obrovský. Otázkou však je, jakou cenu by byli ještě zákazníci za tohoto drobečka ochotni zaplatit. Je totiž potřeba si uvědomit, že pokud Apple skutečně něco podobného představí, za 12 tisíc to skutečně prodávat nebude. Na druhou cenu na něj ale s téměř 100% jistotou nenalepí ani cenovku s astronomickými 30 tisíci korun. 

iPhone SE 2

Dnes nejčtenější

.