Zavřít reklamu

V Číně nemají jableční uživatelé v žádném případě zrovna na růžích ustláno. Tamní režim je totiž v mnoha věcech velmi striktní a své občany chce mít pod perfektním dohledem. Soukromí či ochrana osobních dat je tak v Číně spíše tabu. Pokud byste si totiž chtěli projít internet hezky anonymně a bezpečně například skrze VPN připojení, měli byste smůlu protože byste jej v tamním App Storu nenalezli. To samé se pak dá říci i o blokaci LTE u hodinek Apple Watch či přesunu dat uživatelů uložených na iCloudu na státní servery. Číně to však nestačí a tak si vymyslela pro své obyvatele další nepříjemnost, s jejíž realizací jí teď musí pomoci Apple.

Tvrdá pravidla

Jako součást iOS 10 představil Apple balík CallKit, což je velmi zjednodušeně nástroj, který umožňuje vývojářům načítat, upravovat a vyhodnocovat údaje o voláních. Tento nástroj tak umožňuje existenci například různých blokátorů volání, které jsou díky němu daleko efektivnější. Právě CallKit však musí nyní z aplikací v čínském App Storu zmizet. Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií jej totiž shledalo nebezpečným. CallKit totiž umožňuje volání skrze VoIP, což nejspíš Čínu znepokojuje.

I iPhone X je v Číně velmi oblíbený:

Ačkoliv se o tomto zákazu ví zatím velmi málo informací, podle všeho začal Apple vývojáře aplikací v čínském App Storu informovat o tom, že z jejich aplikací musí CallKit zmizet, Vývojáři tak musí své softwary překopat, jinak z App Storu v této zemi nenávratně zmizí. To se však může stát i přesto, že tento požadavek splní. Není tomu totiž tak dávno, co z App Storu v Číně zmizela například aplikace WeChat, která právě podporu CallKitu odstranila. I tak ale byla odebrána. Může se tak stát, že z App Storu zmizí spousta aplikací, čímž se využívání jablečných telefonů v této zemi opět o něco více znepříjemní. 

Pravidla v této zemi se tak neustále zpřísňují, což rozhodně není dobrým znamením. Apple se však nemůže k celému problému stavět jinak, než že čínské vládě vyhoví. Čínský trh je totiž pro jablečnou společnost kvůli své velikosti velmi důležitý a jeho ztráta, které se lze po neplnění požadavků vlády obávat, by mohlo Apple hodně bolet. 

apple-china_think-different-fb

Dnes nejčtenější

.