Zavřít reklamu

Existuje snad nějaká aplikace, která by způsobila v komunitě Applu tolik zneklidnění jako Apple Maps? Zřejmě ne. Mapová aplikace byla spuštěna na podzim roku 2012 společně se systémem iOS 6, ovšem uživatelé ji spíše kritizovali, než chválili. CEO cupertinské společnosti Tim Cook dokonce napsal dopis, kterým se omluvil za to, že Apple Maps ještě neměly spatřit světlo světa.

„V Applu se snažíme vytvářet produkty světové úrovně, které poskytují našim zákazníkům co nejlepší zážitky. S uvedením naší nové aplikace Maps minulý týden jsme nedosáhli tohoto závazku. Je nám nesmírně líto frustrace, kterou jsme způsobili našim zákazníkům, a uděláme vše, co je v našich silách, abychom aplikaci Maps vylepšili,“ omluvil se tehdy Tim Cook. Ovšem po šesti letech jsou Apple Maps na jiné úrovni. Minimálně ve čtyřech bodech pak Google Maps přerostly či se jim minimálně vyrovnaly.

Ochrana soukromí

Apple a Google mají dramaticky odlišné obchodní modely a mapy jsou jejich klíčovou součástí. Ve skutečnosti má Google produkt, kde můžete vidět, kde jste se v minulosti pohybovali. Říká se tomu časová osa, která však v někom nevyvolává příliš velkou důvěru. Je to, jako by vás někdo sledoval. Apple ochraňuje soukromí uživatelů lépe, a to i ve svých mapách.

„Nemusíte se přihlašovat k používání aplikace Maps. Personalizované funkce, jako je například upozornění, kdy je čas odejít na další schůzku, jsou vytvořené pomocí dat v zařízení. Data, která služba Maps shromažďuje při používání vyhledávacích dotazů, navigace a informací o dopravě, jsou spojena s náhodnými identifikátory, takže nemohou být svázána s vašim Apple ID,“ uvádí Apple.

Jedním ze soukromých údajů je údaj o poloze. Pokud tedy nechcete, aby aplikace sledovala, kam všude jdete, Google Maps nejsou vhodnou volbou.

K mapování okolí využíval Apple i speciální vozy se senzory LiDAR, které používá i pro autonomní řízení:

Integrace Siri

Siri sice není nejlepším hlasovým asistentem na trhu, nicméně je integrována do Apple Maps, a tak proč jí nevyužít. Představte si, že jedete v autě a potřebujete najednou spustit navigaci, aby vás  zavedla domů. Nemusíte nic nastavovat ručně, ale stačí říct (prozatím v angličtině): „Hey Siri, give me directions home.“ Okamžitě vás začne Siri přes Apple Maps navigovat domů. Také můžete Siri požádat, aby vás navedla na konkrétní místo, například: „Hey Siri, give me directions to 123 Main Street.“

Apple Watch

Jednou z vestavěných aplikací na Apple Watch jsou Apple Maps. Jestliže se necháváte přes iPhone někam navigovat a navigace vás chce upozornit, že se máte otočit, Apple Watch vám i zavibrují, aby vás varovaly ve změně směru. Funkce je vhodná i pro pěší. Tato funkce dělá sama o sobě z Apple Maps neuvěřitelně atraktivní platformu, pokud tedy vlastníte i Apple Watch.

Dobrá mapová data

Pokud byste si chtěli vybrat aplikaci pouze podle toho, která má nejlepší mapová data, bylo by těžké vybrat něco jiného než Google Maps. Z tohoto pohledu jsou Google Maps lepší než Apple Maps a neustále se zlepšují. Ale na druhou stranu, i Apple Maps poskytují přesné a správné informace. Podle redaktora 9TO5Mac jsou Apple Maps z 85 % stejně spolehlivé jako Google Maps.

Kterou aplikaci preferujete vy? Apple Maps či Google Maps?

apple_maps_vs_google_maps_800home

 

Dnes nejčtenější

.