Zavřít reklamu

Pamatujete si ještě na obrázek šatů, který pár měsíců zpět koloval po celém internetu? Někteří lidé viděli modré, jiní zase zlaté šaty. V posledních dnech ale začal sociálními sítěmi kolovat nový trend s názvem Yanny vs Laurel. Yanny vs Laurel je jakýsi „záhadný“ zvuk – každý, kdo si tento zvuk pustí, totiž slyší něco jiného. Facebook, Instagram i Twitter se tedy rozdělili na dva tábory a my si v dnešním článku ukážeme, že se jedná spíše o podvod, než o nedokonalost lidského těla, konkrétně ucha.

Tohoto trendu se chytil i Google Trends, ve kterém vede bezkonkurenčně zvuk Laurel. Pokud se ale podíváme na ostatní sociální sítě, na kterých surfujeme spíše pomocí chytrých telefonů, zjistíme, že zde v anketách lidé volí spíše možnost Yanny. Samotný zvuk není produktem lidského hlasu, nýbrž se jedná o zvuk, který byl vytvořen v počítači. Než se pustíme do konkrétního rozboru tohoto zvuku, níže v galerii, pomocí tlačítka Přehrát, si ho můžete pustit a udělat si obrázek o tom, co vlastně slyšíte vy.

Samotný zvuk má co do činění s frekvencí zvuku. Někdo slyší Yanny, někdo zase Laurel. Záleží to především na tom, z jakého zařízení si zvuk přehráváte. Pokud na přehrávání použijete obyčejné reproduktory nebo například reproduktor na vašem telefonu, s největší pravděpodobností uslyšíte Yanny. Naopak, pokud si zvuk pustíte z kvalitních reproduktorů, měli byste slyšet Laurel. Minimální vliv na to mají i vaše uši – čím jste mladší, tím nižší frekvenci zvuku dokáží vaše uši slyšet. To znamená, že mladší populace slyší Yanny, kdežto starší lidé poté můžou častěji slyšet slovo Laurel. Pokud se ve zvuku vyznáte, níže naleznete obrázek s rozborem těchto zvuků od profesora Brada Storyho, který se zabývá lidskou řečí.

yanny_Vs_lauren (4)

Nebyla by to ale správná legrace, kdybychom pomocí správné úpravy zvuku nemohli slyšet oboje. Pokud u originálního zvuku zvýšíme výšku hlasu o 30 %, můžeme slyšet slovo Laurel. Pokud u originálního zvuku naopak výšky snížíme o 30 %, téměř čistě můžeme slyšet Yanny. Níže v galerii si opět pomocí tlačítka Přehrát můžete přehrát upravené zvuky.

A jaký je teda závěr? Pokud slyšíte Laurel, slyšíte správně. Původně se v této nahrávce nachází slovo Laurel, nikoliv Yanny. Pokud ale slyšíte slovo Yanny, není to až tak vaše chyba. Je to spíše chyba vašich reproduktorů, respektive máte reproduktory, které neumí přehrávat vyšší frekvence. A co slyšíte vy? Dejte nám to vědět pomocí komentářů.

yanny_laurel_fb

Dnes nejčtenější

.