Zavřít reklamu

Přesně před 35 lety, tedy konkrétně 17. května 1983, na pozici generálního ředitele Applu nastoupil John Sculley, a tím se stal v pořadí třetím CEO společnosti. Původně pracoval pro značku Pepsi, a tak neměl žádné zkušenosti s technologiemi, ovšem Steve Jobs ho chtěl přetáhnout do svého týmu kvůli jeho marketingovým schopnostem.

Jobs osobně přiměl Sculleyho, aby opustil Pepsi a přešel do Applu. Zeptal se ho: „Chceš strávit zbytek svého života prodáváním sladké vody, nebo chceš změnit svět?“

V čele Applu stáli dřív Mike Scott a Mike Markkula. Sculley přišel do firmy, aniž by měl jakékoliv znalosti z technologické oblasti. Jediné, co uměl, bylo, jak prodat produkty jako součást aspiračního životního stylu.

Jon Sculley přenáší marketing z Pepsi do Applu

Sculley ve společnosti Pepsi vytvořil úspěšnou marketingovou kampaň zvanou Pepsi Generation, prostřednictvím níž dokázal přesvědčit spotřebitele, že pití sladkého nápoje je otázkou stylu. Poté se však rozhodl opustit své zázemí v Pepsi a přejít do Applu.

V Applu se dostal do samotného čela, přičemž jeho úkolem bylo, aby byl Apple lepší než konkurující IBM. V roce 1981 totiž IBM spustilo prodej osobních počítačů. „IBM je impozantní konkurent,“ řekl tehdy Sculley.

Sculley měl v Pepsi roční plat 500 000 dolarů. Apple tedy souhlasil s tím, že mu dá roční plat ve výši 1 milionu dolarů s tím, že polovinu dostane jako plat a polovinu jako bonus. V Applu měl vést firmu společně s Jobsem, který tehdy působil jako předseda. Jobs a inženýři Applu se postarali o vývoj technologií a Sculley zase o marketing.

Květen se ukázal jako velice významný měsíc pro Sculleyho. V květnu roku 1985, tedy dva roky poté, co dorazil do Cupertina, uskutečnil významnou celofiremní reorganizaci Applu. Jobs musel opustit vývoj Macu, což byl první velký krok směrem k odchodu Jobse z Applu. Sculley z Applu odešel v květnu 1993, tedy deset let poté, co do kalifornského giganta nastoupil.

john sculley fb

Dnes nejčtenější

.