Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Své údaje střežíte jako oko v hlavě? Používáte VPN, speciální antiviry, doklady nosíte odděleně, před nikým si nepouštíte pusu na špacír, zkrátka a dobře chráníte své soukromí? Marná snaha. Váš operátor všechno ví. Že si dáváte obden pizzu v restauraci naproti, do práce jezdíte přes jižní spojku a ujíždíte si na značkovém oblečení. A rád to prozradí bance, u které žádáte o půjčku či hypotéku. Jak to funguje?

Čím chytřejší technologie používáte, tím více se toho o vás dá zjistit. Chytré aplikace, GPS navigace, online platby, všechny tyto vychytávky praktickyservírují vašemu poskytovateli mobilních služeb a internetu informace na stříbrném podnose. Ten si tak dokáže velmi snadno udělat obrázek, jestli jste movitý právník, nebo matka samoživitelka, která každou korunu v ruce třikrát obrátí.

Telco Score je jako velká nálepka na čele

Ze všech údajů, které o vás operátor sesbírá během 3 měsíců, se pomocí složitých algoritmů určí vaše unikátní Telco Score(TC). To může nabývat hodnot 1 až 1 000 s tím, že 1 je nejhorší a 1 000 nejlepší.Váš výsledek si pak může vyžádat například banka, ve které žádáte o půjčku či hypotéku, aby posoudila vaši schopnost splácet a rozhodla se, jestli vám finanční obnos poskytne.

Co, když výsledek Telco Score nebude odpovídat realitě? Ano, navzdory tomu, že Společnost pro informační databáze (SID), která nástroj poskytuje, garantuje vysokou přesnost výpočtuna základě velmi dobré reputace svých dodavatelů, stát se to opravdu může. Jelikož ale neznáte systém, na základě kterého se hodnota sestavuje, nemáte žádnou možnost se bránit ani odvolat. Maximálně se můžete cítit ukřivděně a zkusit si jít půjčit do jiné banky, která s TC nepracuje.

„Telco Score využíváme. Je dobrý pro klienty, kteří nemají úvěrovou historii. Váha je interním kritériem. Odmítnout se nedá,“takovou odpověď poskytl mluvčí Equa bank internetovému magazínu E15, jenž se problematikou Telco Score zabýval v jednom z článků.

Zainteresováni jsou všichni z pomyslné velké trojky

SID na svých webových stránkách potvrzuje, že dodavateli informací pro následný scoring jsou všichni tři největší mobilní operátoři: operátor O2Czech Republic a.s., T-Mobile Czech Republic a.s. a VodafoneCzech Republic a.s. Díky tomu je pokrytý téměř celý tuzemský trh.

Operátoři leckdy balancují na hraně zákona

V případě, že udělíte jakékoli společnosti svůj souhlas se zpracováním osobních údajů, máte právo vědět, jak s nimi nakládá a jaké informace konkrétně schraňuje. Také si můžete vyžádat nápravu chyb, pokud nějaké najdete. Tak je to napsáno v zákoně. Když s tímto ale zkusíte vyrukovat na operátory, nepochodíte.Údaje jsou údajně tak tajné, že k nim zaměstnanci zákaznického centra nemají přístup,tím pádem vám je ani logicky nemohou poskytnout. Celou věc již prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů (UOOÚ).

Kdyby došlo k úniku těchto citlivých dat, důsledky by mohly být fatální.Předloni se něco podobného stalo T-Mobile.Operátorovi odcestovaly z databáze informace o adresách, tarifech a fakturách, za což mu Úřad pro ochranu osobních údajů udělil poměrně vysokou pokutu. K ještě většímu úniku informací o bonitě pak došlo v USA, když ze společnosti Equifix hackeři ukradli údaje téměř 2,5 milionů Američanů.

Surprised business woman looking at her smartphone
Surprised business woman looking at her smartphone

Dnes nejčtenější

.