Zavřít reklamu

Když Apple na konci března představil nový iPad, cílil jim především na školy, studenty a učitele. I kvůli tomu proto jeho cenu nastavil poměrně nízko a přidal mu navrch oproti předešlému modelu podporu Apple Pencil, která se může při studiu velmi hodit. Samotná jablečná tužka však není zrovna dvakrát levná záležitost a na českých stránkách si za ni účtuje 2590 korun. Proto se Apple rozhodl spojit síly s Logitechem a vytvořit levnou alternativu, která bude určená zprvu výhradně školám a nabídne téměř všechny funkce, kterými oplývá i originální Apple Pencil. A právě tato alternativa míří do prvních škol. Vypadá to tedy, že se Applu s Logitechem podařilo její výrobu uspíšit, jelikož byl její start ohlášen až na léto, nikoliv na jaro. 

Logitech Crayon, jak svou tužku Logitech nazval, je kompatibilní pouze s iPadem 6. generace. Tužka disponuje téměř všemi funkcemi Apple Pencil krom citlivosti na tlaku, která je zajištěna speciálními senzory. Tlusté čáry však na iPadu přesto bez problému nakreslíte, jen je k tomu potřeba tužka řádně nahnout. Velkou výhodou tužky by měla být především její odolnost. Už na první pohled je totiž jasně patrné, že je tužka v porovnání s Apple Pencil robustnější. Její tvar by navíc mohl studentům či menším dětem při psaní více vyhovovat. 

Zajímavé je i to, že zatímco Apple Pencil disponuje mužským konektorem Lightning (tj. zásuvným modulem), přes který lze tužku po zastrčení do tabletu nabíjet, Crayon disponuje ženskou zdířkou pro Lightning, takže je k jejímu nabití potřeba klasický Lightning kabel, kterým například nabíjíte iPhone. Díky tomu se tak učitelé nebudou muset strachovat o to, že by děti konektor ulomily a tužku tím zničily. 

Těžko v tuto chvíli říci, zda se Apple později rozhodne uvolnit tento stylus i do běžného prodeje pro všechny uživatele. V tuto chvíli je totiž pero dostupné pouze pro vzdělávací instituce. Na druhou stranu jsme však donedávna nepočítali ani s tím, že se dočkáme samostatného prodeje černé klávesnice a myši, které však již Apple též na svém eshopu vesele prodává. 

crayon

 

Dnes nejčtenější

.