Zavřít reklamu

Poté, co se před pár týdny odehrála v USA smrtelná nehoda autonomně řízeného automobilu s chodkyní, začalo mnoho společností od testování samořiditelných automobilů pomalu ustupovat či minimálně své testy zastavovat. Vypadá to však, že Apple tato tragédie neodradila a svou řídící technologii stále intenzivně testuje. Podle čerstvých informací totiž jeho flotila testovacích automobilů opět výrazně narostla.

Zhruba před měsícem a půl jsme vás informovali o tom, že se po kalifornských silnicích prohání na 45 autonomně řízených automobilů se softwarem od Applu, na kterých svou technologii testuje. Tato čísla však již dávno neplatí. Jablečná společnost totiž do testování zařadila dalších 10 vozidel, takže její flotila nyní čítá na 55 testovacích automobilů, na které by mělo dávat pozor celkem 83 řidičů. Ti by měli v případě nejvyšší nouze zasáhnout do řízení a zabránit tak eventuálním problémům. 

Apple využívá k testování svých systémů vozidla Lexus RX450h, jejichž fotografie jsme vám již několikrát na našem webu ukazovali. Tyto bílé SUV s výraznými senzory na střeše totiž na silnicích v žádném případě nepřehlédnete, díky čemuž jsou častým cílem fotografů či zvědavců, kteří si chtějí tuto netypickou výbavu automobilů pro zajímavost vyfotit.

Matka všech projektů s umělou inteligencí

Pro Apple je vývoj vlastního samořídícího softwaru velmi důležitým projektem. O jeho existenci se sice poté, co Apple rozpustil tým pracující na vývoji vlastního automobilu, prakticky nevědělo, poslední rok je však o něm opět slyšet opravdu intenzivně. Práci na něm dokonce potvrdil i Tim Cook, který celý projekt označil za jakousi matku všech projektů s AI. I díky tomu je tak víceméně jasné, jak důležitý je pro Apple úspěch zrovna zde.

Uvidíme, kdy se tedy prvních vlaštovek, které Apple vypustí do běžného provozu a využije je pro běžné úkony, dočkáme. Před nějakým časem se však objevily zprávy, že by svůj systém rád využil například pro kyvadlovou dopravu v Apple Parku, takže je možné, že to budou právě jableční zaměstnanci, kdo okusí tuto revoluci jako první na vlastní kůži.

lexus self driving fb

 

Dnes nejčtenější

.