Zavřít reklamu

O soudních sporech, ve kterých figuruje Apple, vás na našem webu informujeme poměrně pravidelně. Většinou se však jedná buď o nespokojené zákazníky dožadující se náhrady za produkt či patentové trolly, jejichž cílem je Apple obrat na bizarním soudním spolu alespoň o pár milionů dolarů. Tentokrát se však jablečná společnost potýká s nařčením o poznání vážnějším. Podle žalobců by totiž mohla mít na rukou krev obětí leteckého neštěstí. 

19. květen 2016 je zapsán v historii egyptských aerolinek EgyptAir černým písmem. Jejich let číslo 804 startující z Paříže totiž zasáhl požár, kvůli kterému letadlo havarovalo, což mělo za následek smrt všech 66 lidí na palubě. Jakou měl ale tento požár příčinu? Podle pozůstalých po zemřelých mohl hrát důležitou roli přehřátý iPhone či iPad.

Kdo je za smrt odpovědný?

Požár, který mohl být podle prvotních spekulací zapříčiněn teroristy, se začal šířit z přední části letadla, konkrétně z pilotní kabiny. Právě u místa vzniku požáru však prý měl jeden z pilotů uložen svůj iPad mini a iPhone 6s. Kvůli tomu se tak začalo čile spekulovat nad tím, že se jeden z těchto přístrojů přehřál a způsobil zkázu celého letadla. Jeden z francouzských vyšetřovatelů, který měl prošetřování nehody na starosti, dokonce označil umístění jablečných produktů a místo vzniku požáru za znepokojující paralelu. S tím ale naopak nesouhlasí bezpečnostní redaktor mezinárodního leteckého magazínu, který je přesvědčen o tom, že je spojitost produktů od Applu a požáru velmi nepravděpodobná.

Způsobil zkázu letadla iPad mini?:

I přesto, že je zapříčinění tragédie produkty od Applu poměrně nepravděpodobné, podle dostupných informací mají prý žalobci jasné důkazy, které právě tuto spojitost potvrzují a mohou tedy Apple dohnat alespoň částečně k zodpovědnosti. Tu ale samozřejmě jablečná společnost odmítá. Podle jejího vyjádření, které poskytla některým portálům, neexistují žádné důkazy, které by její produkty s nehodou spojily. Při vyšetřování nehody by však byl v případě potřeby samozřejmě nápomocný. “Pečlivě testujeme naše výrobky, abychom zajistili, že budou minimálně splňovat mezinárodní bezpečnostní normy,” tvrdí. 

Uvidíme, jak se tedy celý případ do budoucna vyvine. Pokud by se však prokázalo, že tragédii zapříčinil hořící jablečný produkt, mohlo by to mít jak na Apple, tak celkově na technologické společnosti solidní následky. 

U Airbudu je nutny restart systemu

 

Dnes nejčtenější

.