Zavřít reklamu

Apple opět čelí žalobě, tentokrát kvůli použití klávesnic s technologií butterfly, díky čemuž mohou být o poznání tenčí, mají nižší stisk, jsou tišší a celkově stabilnější, u nových MacBooků a MacBooků Pro. Podle žalobců totiž tyto klávesnice nefungují v žádném případě tak, jak by měly. V žalobě je uvedeno, že cupertinská společnost o problémech věděla, ale i přesto zakomponovala novou klávesnice do 12palcového MacBooku i MacBooku Pro.

Okresní soud v Kalifornii obdržel žalobu, ve které stojí, že tisíce uživatelů trápí problémy s butterfly klávesnicí. Podle žaloby dokonce i minimální množství prachu či nečistot způsobuje, že klávesnice vůbec nefunguje, a tím pádem jsou narušeny některé základní funkce MacBooku.

„Butterfly klávesnice pro MacBook jsou vyráběny a montovány tak, že když se minimální množství prachu či nečistot nahromadí pod či okolo klávesy, stisknutí klávesy se nezdaří. Selhání klávesnice ohrožuje základní funkce MacBooku,“ je uvedeno v žalobě.

Jednou ze základních funkcí MacBooku je psaní, což ovšem s nefungující butterfly klávesnicí není možné. K čemu potom je uživateli MacBook, na kterém se nedá bezproblémově psát? V žalobě navíc stojí, že Apple o vadách na MacBooku věděl, ale i přesto klávesnici zakomponoval do 13palcového MacBooku Pro, který prodával za prémiové ceny.

Žaloba se dále zabývá otázkami marketingu kalifornského giganta, přičemž reklamy tvrdí, že butterfly klávesnice nabízí čtyřnásobně lepší stabilitu klávesy než tradiční nůžkový mechanismus. To ale není samozřejmě podle žalobců žádná pravda.

Cílem žalobců je tak soud přesvědčit o tom, že je chyba na straně Applu, který by za ni měl samozřejmě co nejvíce zaplatit a produkty uvést do použitelného stavu. Zda se však k tomuto kroku Apple nakonec odhodlá ukáže až čas. Problémem by se však Apple skutečně zabývat mohl. Uživatelé totiž sepsali i petici proti butterfly klávesnici a žádají, aby byla butterfly klávesnice zrušena. Pod petici se podepsalo doposud 17 tisíc lidí. Odpor k této „novince“ je tak vskutku solidní.

12palcovy Macbook 2017 FB

 

Dnes nejčtenější

.