Zavřít reklamu

Říká vám něco hotel La Playa Carmel? Jedná se o místo, na kterém Steve Jobs v lednu roku 1983 poprvé odhalil první prototyp Macintoshe, na kterém jeho tým tak usilovně pracoval. Netrvalo ale dlouho a Apple měl do hotelu La Playa Carmel zákazaný přístup. Jak k tomu došlo?

Jako piráti

Tomu, kdo četl životopis Steva Jobse od Waltera Isaacsona, jméno La Playa Carmel nebude úplně cizí. Toto místo si cupertinská společnost zabookovala pro své setkání, na kterém měl být představen první prototyp počítače Macintosh. Pracovní sjezd se podle svědků ale tak trochu vymkl z ruky a vedl k tomu, že tehdejší majitelé hotelu vyslovili zákaz jakémukoliv dalšímu setkání jablečné společnosti.

Hotel La Playa Carmen v severní Kalifornii patřil mezi oblíbené Jobsovy destinace, proto na něj padla volba i v roce 1983. Od představení počítače Lisa tehdy uběhl pouhý týden. Jay Elliot, bývalý viceprezident Applu, vzpomíná na tehdejší firemní setkání jako na moment, kdy si všichni definitivně uvědomili, že Apple nebude zrovna striktně byrokratickou firmou:“Když náš tým opouštěl Carmel a vracel se do Cupertina, nikdo nepochyboval o tom, že jsme piráti, a že Steve Jobs je naším pirátským kapitánem,“ napsal Elliot v roce 2012.

Meeting nebo party?

Firemní meeting byl ale nezapomenutelnými pro provozovatele hotelu, na které spíše než jako firemní schůzka působil jako party na vysokoškolských kolejích. Frank Rose ve svém díle “West of Eden: The End of Innocence at Apple Computer” vzpomíná:“Když Elliot večeřel v La Playa, všiml si zhruba tuctu nahých lidí z Applu, kteří plavali ve venkovním bazénu. Tiše se zasmál, pokračoval v jídle a nevšímal si reakcí dam okolo. Byl koneckonců oficiálním strážcem korporátní kultury Applu a byl připraven zhostit se svého úkolu.“ Party poté pokračovala na nedaleké pláži, kde se zaměstnanci Applu rozhodli odpálit ohňostroj, což se ale nelíbilo místní policii. Reakce hotelu na sebe nenechala dlouho čekat – následující den ráno byli členové jablečného týmu zdvořile, ale důrazně požádáni, aby se už do hotelu nevraceli. Zákaz vstupu platil pro Apple celých třicet let. V roce 2013 hotel vyslal Applu překvapivou zprávu ve znění: „Vše je odpuštěno“.

La Playa Carmel FB

 

Dnes nejčtenější

.