Zavřít reklamu

Představte si videosekvenci zaznamenanou zařízením s duální kamerou, přičemž obě čočky by snímaly obraz zároveň, ale přitom každá zvlášť. Tak přesně s touto myšlenkou si nejspíš pohrává Apple. Získal totiž patent na indikační software pro záznam širokoúhlým objektivem a teleobjektivem zároveň, díky čemuž bychom se mohli u telefonů s duálním fotoaparátem dočkat hned dvou záznamů najednou.

Patentovou přihlášku se 71 stránkami podal kalifornský gigant už 5. ledna, ale patent byl na webové stránce USPTO zveřejněn až teď ve čtvrtek. Podívat se můžete na několik jednoduchých náčrtů s nespecifikovaným zařízením, které vypadá jako iPad. V jednom z přiložených náčrtů se na obrazovce objevují dvě okna, z nichž každé zobrazuje volejbalového hráče, nicméně z různé vzdálenosti.

V horním okně je vidět široký pohled na hráče na hřišti, zatímco v dolním okně je přesnější pohled na hráče prostřednictvím teleobjektivu. Patentová přihláška popisuje ještě různé způsoby, jak by mohlo uživatelské rozhraní vypadat.

 „Elektronické zařízení má více kamer a zobrazuje uživatelské rozhraní digitálního hledáčku pro zobrazení vizuálních informací poskytovaných kamerami. Více kamer může mít různé vlastnosti, jako je ohnisková vzdálenost. Když je k dispozici jediný digitální hledáček, uživatelské rozhraní umožňuje zvětšení rozsahu zoomu, který zahrnuje příslušné rozsahy zoomu obou fotoaparátů, nastavení zoomu, které určuje, jaký fotoaparát poskytuje hledáčku vizuální informace a jaký fotoaparát se používá k zachycení vizuálních informací,“ je uvedeno v patentu.

Uživatelské rozhraní ještě umožňuje, že se současně zobrazí obsahy různých kamer. Pokud jsou k dispozici dva digitální hledáčky, uživatelské rozhraní umožňuje zvětšení, zmrazení a posouvání jednoho digitálního hledáčku nezávisle na druhém. Zařízení umožňuje ukládat kompozitní snímky či videa pomocí obou digitálních hledáčků a odpovídajících kamer.

Ačkoliv je myšlenka natáčení videa skrze dva objektivy současně velmi zajímavé, jedná se stále o pouhý patent, kterých si technologické společnosti ročně patentují desítky až stovky. Podobné věci bychom se ale samozřejmě mohli v budoucnu dočkat. Velký displej iPhonu X Plus či dokonce bezrámečkového iPadu Pro, který Apple letos představí, by totiž k takovýmto inovacím rozhodně vybízel.

Takto bude vypadat bezrámečkový iPad X:

iphone kamera fb

Dnes nejčtenější

.