Zavřít reklamu

Produkty od Applu jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejbezpečnějších na světě. I díky tomu je proto ve světě využívá opravdu spousta lidí, která si je díky nim jistá tím, že jsou jejich osobní informace v bezpečí a pokud je sami nebudou chtít světu ukázat, nestane se tak. Tato skutečnost však přidělává vrásky na čele mnohým vyšetřovatelům, kteří k objasnění některých případů přístup do iPhonů k osobním věcem zločinců potřebují. 

Donedávna platilo, že dostat se do iPhonu zločince je prakticky nemožné. Ve světě se však nedávno objevil přístroj s názvem GrayKey, který by měl připojený iPhony bez větších problémů v řádu několika hodin odemknout. Společnost, která jej vyrábí, si za něj sice účtuje nemalé peníze, vyšetřovatelům se však tato investice přesto vyplatila. Tedy až doposud. S příchodem iOS 11.4 se totiž situace opět změní.

Takto GrayKey vypadá:

Nikdo se do něj nedostane

V beta verzích iOS 11.4, které Apple v posledních týdnech testuje, se objevila bezpečnostní novinka, která deaktivuje po sedmi dnech neodemknutí iPhonu všechny funkce konektoru Lightning kromě nabíjení. To zjednodušeně znamená, že krom nabíjení nepotečou po sedmi dnech neodemknutí iPhonu konektorem žádná data a to ani v případě připojení k počítači, který jste označili jako důvěryhodný. Jediným způsobem, jak funkce Lightning portu obnovit a získat tak přes něj například data, je iPhone či iPad odemknout skrze kód. Pokud tedy vyšetřovatelé využijí GrayKey po 7 dnech, mají smůlu. Připojením k přístroji totiž iPhone neodemknou.

Nový nástroj sice zcela využívání přístroje GrayKey nezabrání, výrazně ale zkrátí dobu, kdy bude schopen s iPhonem pracovat, což by mohl být pro vyšetřovatele velký problém. V minulosti jsme totiž již několikrát slyšeli, že se při vyšetřování pokusili vyšetřovatelé iPhone odemknout až po několika dnech (kvůli čemuž již například nešel použít otisk zastřeleného pachatele). Dá se navíc očekávat, že se Apple pokusí podobná zabezpečení v budoucnu ještě více vylepšit, čímž by přístroje třetích stran zaměřené na odemykání iOS zařízení vyřadil ze hry úplně. 

iOS 11.4 FB

Dnes nejčtenější

.