Zavřít reklamu

Milujete superhrdiny a závidíte jim jejich nadpřirozené schopnosti, o kterých si my smrtelníci můžeme nechat tak maximálně zdát? Nevěšte hlavu. Létat sice ještě neumíme, supersilou taky nedisponujeme a nepyšníme se ani neviditelností, laserový pohled je však možná blíž, než si myslíte.

Hned na úvod tohoto odstavce musím říci, že pokud lačníte po silných rudých laserech, kterými byste při pohledu v mžiku roztavili 20 cm tlustý pancíř trezoru, nejspíš vás následující řádky zklamou. Tohle vědci totiž zatím neumí. Záměrně však říkám zatím. Na univerzitě v St. Andrews se totiž podařilo vyvinout neuvěřitelně tenkou laserovou membránu, která je tak tenká, že lze přidat například i ke kontaktní čočce, aniž by ji nějakým způsobem poškodila.

Tato tenká laserová membrána je vytvořena z organických polovodičů a podle jejich stvořitelů by měla v budoucnu sloužit především pro bezpečnostní účely a pro účely fotomedicíny – tedy medicíny založené na účincích světelného a ultrafialového záření na lidský organismus. Lasery zatím nejsou příliš výkonné, nicméně minimálně podle testů na čočce vložené do kravského oka mrtvé krávy fungují bez problému. Navíc nepředstavují pro své nositele žádná rizika, což je dalším důležitým faktorem.

Bankovky už padělat nezvládneme

Skvělé je i to, že tato technologie může nalézt své uplatnění u mnoha předmětů. Vědci například věří v to, že bychom se jí mohli v budoucnu dočkat například u bankovek jakožto dalšího bezpečnostního prvku. “Naše práce představuje nový milník v oblasti vývoje laserů a zejména ukazuje, jak lze lasery používat v prostředí s měkkými a tvárnými vlastnostmi,” uvedl vedoucí projektu.

Ačkoliv je tedy celý projekt zatím spíše v plenkách, budoucnost má jistě slibnou. V budoucnu bychom se totiž mohli dočkat díky tomuto vynálezu například daleko sofistikovanějších zabezpečení i u smartphonů. Pokud by totiž laserová čočka nějakým způsobem dokázala se skenem sítnice v telefonu komunikovat, bylo by prolomení zabezpečení třetí stranou prakticky nemožné. Nechme se však překvapit, jakým směrem budou vědci svůj nový objev ubírat. 

https---specials-images.forbesimg.com-dam-imageserve-1005968836-960x0.jpg?fit=scale

Dnes nejčtenější

.