Zavřít reklamu

Najznámejšia spoločnosť vizionára Elona Muska má na krku obrovský problém. Automobilka musí čeliť žalobe konkurenčného startupu Nikola, ktorý obviňuje Teslu z porušovania patentových práv. Na vine majú byť elektrické ťahače Tesla Semi.

Kauza spočíva vo vážnych obvineniach zo strany spoločnosti Nikola Motor Company, podľa ktorej sa Tesla vedome dopustila krádeže patentov. Muskova spoločnosť je predvolaná pred súd kvôli kamiónom Semi, ktoré sú vraj príliš inšpirované modelom Nikola One, z dielne konkurenčnej spoločnosti. Firma Nikola Motor Company, ktorej inšpiráciou pre názov bol taktiež vynálezca Nikola Tesla požaduje odškodné vo výške dvoch miliard amerických dolárov. Firma sa tiež venuje výrobe automobilov na báze alternatívnych pohonných látok.

V minulosti sa Tesla pokúšala pre svoj projekt získať jedného z významných členov Nikola Motor Company, no neúspešne. Poškodená firma tvrdí, že počas tohto procesu Tesla plne disponovala technológiou konkurenčnej spoločnosti a následne ju využila pri tvorbe svojho vlastného ťahača Semi. Tvrdenie, že sa jednotlivé verzie kamiónov na seba podobajú je na mieste, no patentových podvodoch zatiaľ nie sú žiadne dôkazy.

Okrem spomínaného obvinenia sa v interných kruhoch firmy rokuje aj o zotrvaní Elona Muska vo funkcii predsedu predstavenstva. O tomto kroku budú rozhodovať poprední akcionári spoločnosti na zasadnutí v júni (červen). Musk okrem toho zastupuje aj funkciu generálneho riaditeľa firmy, ktorá je mimo ohrozenia bez ohľadu na výsledok rokovania. Návrh na stiahnutie Elona Muska z funkcie má na svedomí jeden z akcionárov, ktorý zvolil podobnú taktiku v prípadoch firiem Apple a IBM. Viacerí členovia sa dožadujú nezávislej osoby. Prekážkou je takisto figurovanie Muska na viacerých vedúcich stoličkách, čo sa týka napríklad spoločnosti SpaceX.

Drvivá väčšina hlavných funkcionárov a vedúcich členov predstavenstva sa ale Muska zastáva. Podľa nich by Tesla nebola tým, čo je dnes. Väčšinové množstvo akcionárov sa chystá hlasovať za zotrvanie vizionára Elona Muska vo funkcii. O nových informáciách týkajúcich sa tejto kauzy vás budeme informovať.

Tesla

Dnes nejčtenější

.