Zavřít reklamu

Vizionár Elon Musk je známy hlavne vďaka svojim revolučným výtvorom a množstvu kontroverzných nápadov. Medzi najväčšie projekty z dielne spoločnosti Tesla, nepochybne patrí výstavba továrne Gigafactory 1. Projekt je momentálne z jednej tretiny hotový a po jeho dokončení sa bude jednať o najväčšiu budovu sveta vôbec.

Gigantická hala sa nachádza v nevadskej púšti, v oblasti Storey County. Celkový pôdorys stavby by mal zaberať 1,26 milióna m² a čo sa týka celkovej plochy pozemku, tá sa vyšplhala až k neuveriteľným 12,6 miliónom m². Prestavte si areál, ktorý zaberá takmer 4-násobok plochy amerického Central Parku v meste New York. Dĺžkou by mala budova dosahovať 1,1 km, čo je až dvojnásobok výšky CN Tower v Toronte.

S výstavbou továrne Gigafactory 1 sa začalo už pred troma rokmi. Navzdory tomu, že momentálne je dokončená približne len na 30%, výroba v nej beží na plné obrátky. Produkujú sa tu batériové články, ktoré sú následne používané v energetických úložiskách Tesla PowerWall a nasadzované do batérií vozidiel Tesla Model 3.

Výstavba projektu by mala byť hotová v roku 2020. V konečnom štádiu sa produkcia továrne odhaduje na výrobu batérií  s celkovou kapacitou 150 GWh ročne. Jedná sa o väčšie množstvo batérií než vyrobili všetci producenti v roku 2016 dokopy. Napriek tomu, že budova ešte nie je vo finálnej podobe, pohľad na ňu je naozaj dychberúci. Presvedčte sa sami na záberoch z vtáčej perspektívy v nasledujúcom videu.

Celá budova by okrem iného mala byť energeticky nezávislá a sebestačná. Zdrojom bude vo veľkej miere solárna energia, no časť budovy bude využívať aj veternú, prípadne geotermálnu energiu. Solárne panely sa budú nachádzať po celom povrchu strechy, čo by znamenalo, že sa bude jednať o najväčší solárne napájaný strešný systém na planéte.

Vďaka zvyšujúcej sa produkcii, ktorú poskytne továreň Gigafactory budú náklady spoločnosti Tesla na batérie výrazne klesať. Prostredníctvom úspor z rozsahu, inovatívnej výroby, zníženia množstva odpadu a jednoduchou optimalizáciou umiestnenia bude väčšina výrobných procesov situovaná pod jednou strechou. Znížením nákladov na batérie je možné, že spoločnosť Tesla v budúcnosti sprístupní produkty pre širšiu škálu ľudí.

Gigafactory

Dnes nejčtenější

.