Zavřít reklamu

Ve sběratelském světě se muž jménem Hap Plain proslavil především rozsáhlou sbírkou jablečných prototypů, mezi nimiž nechybí ani dva velice vzácné prototypy prvního iPhonu 2G s vlastními operačními systémy, s nimiž cupertinská společnost experimentovala před vytvořením současného iOS.

Takto vypadá Macintosh Portable M5126:

Plain momentálně vlastní celkem 258 raritních prototypů produktů od kalifornského giganta, přičemž některé kousky dokonce prodává, jiné zase nakupuje. Před nedávnem jsme vás informovali, že Plain dává do dražby prototyp Macintoshe Portable M5126, který se nakonec vydražil za 16 225 dolarů. Dále ještě vydražil prototyp Macintoshe SE, za něhož zájemce zaplatil 22 600 dolarů.

Plain prototypy prodával přes eBay. Dokonce na uvedenou stránku umístil v březnu vzácný prototyp Lisa 2, za který chtěl 100 000 dolarů, což se však nezamlouvalo právníkům Applu, a tak nakonec nemohl být prodej přes eBay uskutečněn.

Ptáte se, proč se Plain některých přístrojů zbavuje? Odpověď je jednoduchá. Občas se mu ve sbírce sejdou dva stejné stroje, a tak jeden z nich se většinou snaží poslat do světa a získat tak peníze na další vzácnosti do sbírky.

Podívejte se na další kousky, které má Plain ve sbírce:

plain fb

Dnes nejčtenější

.