Zavřít reklamu

K 1. únoru 2018 vešlo v účinnost ve Švédsku vládní nařízení, které zakazuje řidičům používat mobilní telefon během řízení automobilu. Ve Švédsku byli k této problematice velmi benevolentní, jelikož zákon z roku 2013 umožňoval řidičům používat telefon způsobem, který negativně neovlivní řízení samotné. Posuzování bylo v rukou policie a v praxi to působilo dost problémů. Švédská vláda si jistě slibovala okamžitý pokles dopravních nehod, to se ale nestalo.

Zákaz používání mobilního telefonu za volantem podpořila ve Švédsku společnost Volkswagen Stockholm, která ve spolupráci s firmou NordDDB nově vyrábí ochranná pouzdra pro iPhone 8. Zajímavý na tom je fakt, že kryty jsou vyrobeny z plechů aut, která bourala právě kvůli používání mobilu za volantem. Jedná se o „limitovanou edici“, vyrobeno bude 153 krytů. Tento počet není náhodný, přesně tolik dopravních nehod bylo zaviněno používáním telefonu během jízdy za první měsíc od účinnosti vládního nařízení. Kryt přijde kupujícího zhruba na 1500 korun a veškerý výtěžek z prodeje bude předán neziskové organizaci Trafikskadefonden, která penězi přispěje na fond pro oběti dopravních nehod.

„Víme, jak je jednoduché zvednout telefon kvůli přijetí hovoru nebo napsání zprávy. Jenže při používání mobilu při řízení je riziko dopravní nehody třiadvacetkrát vyšší. Věříme, že tahle pouzdra mohou řidiče od používání telefonů za volantem odradit,“ prohlásil ředitel Volkswagen Stockholm, Johan Karlsson.

kryt fb

Dnes nejčtenější

.