Zavřít reklamu

Čarodejníckeho titulu z dielne štúdia Jam City sme sa už od jeho ohlásenia nevedeli dočkať. Herné spracovanie ságy, ktorá prostredníctvom filmov a kníh formovala nejednu generáciu, sa nakoniec počas uplynulého týždňa ukázalo v App Store a netrpezlivé čakanie fanúšikov sa skončilo. No zobrať si na starosť ostro sledovaný titul, pri ktorom nesmiete šliapnuť ani o centimeter vedľa predstavuje skutočnú výzvu. Túto skutočnosť si uvedomoval aj Josh Yguado,jeden z popredných tvorcov hry, ktorý sa vyjadril k tejto extrémne ťažkej úlohe. Ako sa teda podarila herná adaptácia z prostredia Potterovského univerza?

Od nováčika po skúseného kúzelníka

Hra Harry Potter: Hogwarts Mystery vás zavedie do príbehu, v ktorom sa chopíte úlohy prváka na strednej škole čarodejníckej. Tvorba vlastnej postavy pozostáva zo známych RPG prvkov, pričom postavu je možné prispôsobovať tak, aby vám vyhovovala. Na začiatok je možné vybrať si len z mála možností, ktoré zahŕňajú fyzický vzhľad vášho čarodejníka, no v priebehu hry sa budú postupne odomykať aj ďalšie funkcie ako zmena outfitu, alebo nahadzovanie rôznych predmetov. Postave ju možné pomenovať, či už vlastným menom, alebo prezývkou podľa vášho gusta. Po krátkej kustomizácii postavy ste pripravený a príbeh vás takmer okamžite zavedie do kúzelníckeho sveta.

Po krátkom úvode v známej šikmej uličke, kde sa zoznámite so svojim budúcim študentským kolegom Rowanom, vás hra prevedie základnými technikami postupu. Simulácia je nastavená prehľadne a zrozumiteľne, preto sa nemôže stať, že by ste v prvej fáze hry netušili ako pokračovať ďalej. Herný asistent vás oboznámi s úlohami, ktoré je potrebné plniť pre ďalší postup v hre a takisto vám objasní proces plnenia výziev, ktorý je viac než inštinktívny. V prvej sekcii hry je prakticky vašou jedinou úlohou pozorne čítať a osvojiť si herný systém. Následne sa odoberiete do ikonického obchodu Garricka Ollivandera, kde si vás vyberie váš prvý prútik a dobrodružstvo sa môže začať.

Známe postavy a priestory v tajuplnom príbehu

Po príchode do Rokfortu (Bradavic) si vás na starosť zoberie triediaci klobúk, ktorý vás následne zaradí do vybranej fakulty. V ktorej zo štyroch známych fakúlt strávite svoje pôsobenie v čarodejníckej škole nie je riešená náhodne, preto máte možnosť slobodného výberu. Každá fakulta sa počas školského roka posnaží získať školský pohár, čo znamená, že sa vo svojom úsilí budete musieť poriadne snažiť. Plusové, ale aj mínusové body pre vašu fakultu získavate na základe akcií a rozhodnutí, ktoré v hre učiníte. Behom hry si vyskúšate známe predmety ako varenie lektvarov s profesorom Snapom, čarovanie s profesorkou McGonagallovou alebo lietanie na metle s madam Hoochovou. Autentické hlasové nahrávky predstaviteľov originálnej série ako sú Michael Gambon alebo Dame Maggie Smith boli naozaj vynikajúcim krokom. Kompletné obsadenie, ktoré prepožičalo svoj hlas animovaným postavám nájdete v nižšie uvedenom článku.

Hogwarts Mystery

Príbeh sa sústreďuje na hľadanie brata vašej postavy, ktorý bol na Rokforte známou firmou a za svoje problémové správanie bol vylúčený. Počas hrania sa vám príbeh spojený s vaším bratom bude postupne kryštalizovať, no pribúdať bude aj množstvo ďalších tajuplných príbehov. Priebeh hry sa odohráva vo forme kapitol, pričom v každej z nich sa odkrývajú stále nové možnosti ako kúzla, sprístupnené lokality, outfity alebo vzťahy s vašimi študentskými spoločníkmi. Harry Potter a jeho známa dvojica spoločníkov sa síce v hre nenachádza, no naraziť môžete na postavy ako je Ronov starší brat Bill, Nymphadora Tonksová alebo škriatok Dobby. S postavami si počas svojho pôsobenia na čarodejníckej škole vytvoríte vzťahy, ktoré vám pomôžu v rôznych situáciách. No čeliť budete musieť aj nepriateľským postavám, z ktorých najväčšiu hrozbu v prvej časti hry predstavuje ambiciózna študentka Merula.

 Svet plný záhad, kúziel a mikrotransakcií

Na ceste k titulu najlepšieho čarodejníka všetkých čias vás preveria rôzne situácie, ktorým na škole budete musieť čeliť. Či už je to nevraživosť profesora Snapea, zvládnutie nových kúziel alebo nebezpečenstvá, v ktorých sa ocitnete, hlavným prvkom k dokonalému výsledku bude zohrávať energia. V prvej sekcii hry sa o nedostatok energie nemusíte obávať, no skôr, či neskôr dorazí frustrácia spôsobená takmer nulovou možnosťou na ďalší postup. Energiu je možné doplniť na základe množstva drahokamov alebo mincí, ktorými disponujete, no s určitosťou je na mieste podotknúť, že žiadaným obnosom potrebnej meny nemáte šancu disponovať. Samozrejme, ak si predmety nenašetríte, alebo nekúpite vo forme často spomínaných mikrotransakcií.

Energiu, drahokamy a mince je možné získať plnením misií a výziev, no nejedná sa o žiaden ohromný obnos. Vo vačšine prípadov si na dokončenie úlohy budete musieť jednoducho počkať, alebo ak ste príliš netrpezliví, môžete zvoliť taktiku Pay to Win a balíček vybraného platidla si kúpiť. Čím ďalej sa do príbehu ponoríte, tým bude charakter úloh náročnejší. Pri niektorých výzvach vás pôjde doslova roztrhnúť pri pohľade na čas, ktorý je nutné prečkať na dokončenie misie.

Budovanie reputácie a rozširovanie kúzelníckeho repertoáru

Ako vieme, dej hry sa odohráva tesne po Voldemortovom útoku na Harryho rodičov, preto je zbytočné na škole hľadať legendárneho čarodejníka. No Hogwarts Mystery v sebe ukrýva viacero odkazov na ikonickú ságu. Autentické názvy zaklínadiel, ktoré poznáme z filmových a knižných spracovaní, si nájdu cestu aj k vášmu prútiku. Jendotlivé kúzla a triky sa budete učiť na hodinách čarovania, alebo pri dueloch s inými študentmi. Základné čary ako Lumos, Alohomora a mnoho iných je nutné odomknúť zvyšovaním levelu postavy počas priebehu hry.

Profesori vám z času na čas položia relatívne ľahkú otázku, za ktorú dostanete bonusové body pre svoju fakultu (samozrejme ak bude vaša odpoveď správna). Reputáciu si môžete budovať na základe troch faktorov, ktoré vám odomknú odpovede alebo reakcie pri rozhovoroch, ktorých je v hre viac než dosť. Mnoho scén, alebo lepšie povedané animovaných obrázkov je v hre na škodu, pretože po určitom čase vás čítanie každej interakcie s okoloidúcim jednoducho prestane baviť.  Do trojice faktorov spadá odvaha, empatia a vedomosti postavy. Každý atribút je možné vylepšovať na základe správnych odpovedí, alebo reagovania na zložité situácie. Zvyšovanie levelu jednotlivých faktorov je možné aj na základe hrania minihier, na ktoré behom prechádzania kapitol narazíte. Skúsenosti a body jednotlivých faktorov je tiež možné čerpať z hodín kúzlenia, lektvarov, alebo na tréningoch lietania.

„Otvorený svet“ s možnosťou objavovania

Čas strávený v škole čarov vám postupne sprístupní jednotlivé lokality, ktoré budete môcť navštíviť. Okrem klubovne, veľkej sály a tried určených na vyučovanie sa stretnete aj s radom iných miestností. Tie ale môžu byť uzamknuté permanentne, alebo kým nedosiahnete určitý level charakteru.

Hogwarts Mystery

Čo sa týka nového herného obsahu, ten by mal na základe vyjadrení tvorcovského štúdia Jam City postupne pribúdať. Hra časom sprístupní nové predmety, zaklínadlá a miesta, ktoré sa so svojím čarodejníkom budete môcť preskúmať. Nie je vylúčené, že v budúcnosti sa so známymi protagonistami filmovej série v hre Hogwarts Mystery nestretneme. Zatiaľ si ale budeme musieť vystačiť s možnosťami, ktoré dlho očakávaný kúzelnícky titul nedávno priniesol.

Verdikt

Harry Potter: Hogwarts Mystery určite patrí na popredné priečky momentálne dostupných hier pre mobilné zariadenia. Možnosť premávať sa po čarodejníckej škole určite vyvolá nostalgické spomienky u nejedného fanúšika Harry Potter univerza. No pravdou je, že od hry sa očakávalo o čosi viac. Vzrušujúce rozuzlovanie spletitého príbehu sa po určitej dobe zmení na mechanické klikanie na obrazovku smartfónu, či tabletu a hráč sa pomaly ale isto (česť výnimkám) začne nudiť. Nekonečné čakanie na dopĺňanie energie, alebo zaseknutie sa na určitom príbehovom bode sa javí ako najväčší nedostatok hry, ktorý sa s určitosťou bude len a len zväčšovať. Postrah vo forme mikrotransakcií, ktorý straší väčšinu dnešných titulov, sa svojou nenásytnosťou podpísal aj na hre Hogwarts Mystery.  Na druhú stranu je titul príjemným dodatkom do fantastickej ságy, ktorý rozpráva úplne nový príbeh a tým núti nejedného zvedavca k ďalšiemu postupu v hre. Jam City si v kooperácii s Portkey Games a Warner Bros naložilo na plecia naozaj ťažkú úlohu, ktorá nám vo výsledku priniesla zábavný, aj keď nie úplne vychytaný titul z čarodejníckeho univerza.

  • Hra Harry Potter: Hogwarts Mystery je dostupná zdarma pre zariadenia s iOS.

[appbox appstore id1333256716]

Hogwarts Mystery

Dnes nejčtenější

.