Zavřít reklamu

To, že Apple letos na podzim představí hned tři iPhony, je mnohými z nás již bráno za téměř hotovou věc. Ostatně, toto tvrzení slýcháme z úst analytiků téměř dnes a denně, takže je velmi pravděpodobné, že se něčeho podobného skutečně dočkáme. V této trojici by se měly objevit dva prémiové modely s OLED displeji a jeden levnější iPhone s klasickým LCD. Tím by rád Apple cílil především na tu sortu zákazníků, která není za nový telefon ochotna zaplatit tisíc dolarů, což je samozřejmě skutečně vysoká suma. Toto šetření se však samozřejmě neobejde u tohoto modelu bez určitých kompromisů.

Tím největším kompromisem, pokud se to tedy vůbec za kompromis dá považovat, je nahrazení OLED displeje klasickým LCD displejem, kterým disponují všechny nynější iPhony krom “desítky”. Jiný displej však nebude to jediné, čím se Apple pokusí srazit náklady za tento model na minimum. Dočkat bychom se totiž měli i hliníkového těla namísto ocelového, které Apple použil u iPhonu X. Podle analytika Ming-Chi Kua však Apple LCD model iPhonu X “očeše” i o technologii 3D Touch, kterou poprvé vnukl iPhonům 6s.

O tom, že nebude LCD displej levného iPhonu reagovat na tlak, nás Kuo informoval již před nějakým časem. Tehdy jsme však nemuseli brát tuto zprávu za zcela relevantní, jelikož ji od příchodu nových iPhonů dělilo poměrně hodně času. Jelikož však analytik svou předpověď znovu zopakoval s tím, že se díky absenci 3D Touch sníží opět vcelku výrazně výrobní náklady a tím pádem i koncová cena, měli bychom se začít strachovat. Tím spíš, když si zrekapitulujeme Kuovy předpovědi z minulých let, přičemž zjistíme, že byly téměř vždy velmi přesné.

 Takto by mohl vypadat LCD model iPhonu X v porovnání s iPhonem X z loňska:

Odstranění 3D Touch jako první krok revoluce?

Ačkoliv se může zdát odstranění 3D Touch jako velmi nepříjemný kompromis kvůli ceně, je možné, že by se k němu Apple dříve či později přeci jen uchýlil. V kuloárech se totiž začalo šuškat o tom, že Aple pracuje na systému bezdotykového ovládání iPhonů, které by fungovalo na principu pohybů prstů nad displejem. Senzory v něm by pak rozpoznávaly mnoho věcí včetně vzdálenosti či náklonu, podle čehož by telefon reagoval. Je tedy jasné, že s příchodem této novinky by začal 3D Touch víceméně ztrácet smysl, protože by jeho funkci nahradily právě pohyby prstů nad displejem.

Uvidíme, zda jsou tedy Kuovy předpovědi reálné či nikoliv. Pokud by však Apple skutečně iPhone bez 3D Touch představil, nejspíš by ním mnoho svých zákazníků částečně zklamal. Na druhou stranu se však dá očekávat, že chytře zvolená cena by tuto bolístku bez problému zalepila. 

lcd iphone x 13

Dnes nejčtenější

.