Zavřít reklamu

Jedním z nejsledovanějším uměleckým oceněním ve Spojeném Království je Turnerova cena, která je pojmenovaná po britském malíř J. M. W. Turnerovi. Ocenění získávají britští umělci do padesáti let, přičemž mezi nominovanými pracemi se v letošním roce objevil i krátký film natočený na iPhonu.

Skotská umělkyně Charlotte Prodger natočila film zvaný Bridgit, a to pouze pomocí iPhonu. Jedná se o skvělou ukázku toho, že s jablečnými přístroji se dá udělat práce, která je dokonce hodna nominace na významné ocenění.

Bridgit je abstraktní krátký film, který trvá něco málo přes půl hodinu. Ve filmu jsou zachyceny různé scény, například uvidíte interiér domu autorky v Glasgow, podíváte se na různá místa ve skotské vysočině, kde Prodger pracovala, a procestujete s ní část země.

Perfektní fotoaparát má zejména iPhone X: 

Ovšem nejedná se o první případ, kdy byl iPhone použit umělcem ke zpracování uměleckého díla. Podívejme se trochu do minulosti. V osmdesátých letech minulého století byl americký malíř Andy Warhol okouzlen funkcí MacPaint na Macintoshi. Spousta amerických malířů používala také iPad.

Snad nejpozoruhodnější je, že iPhone si zamilovali fotografové a tvůrci videí. Oficiální fotograf Bílého domu používá k focení právě iPhone. Za zmínku stojí ještě režisér Steven Soderbergh, který natočil také film na iPhone. „Myslím, že tohle je budoucnost,“ řekl Soderbergh. Podle něj si spousta lidí myslí, že když je iPhone malý, tak nedokáže zachytit to, co profesionální kamera, což si sám Soderbergh nemyslí.

LSA-iPhone-X-camera FB

 

Dnes nejčtenější

.