Zavřít reklamu

O tom, že mnohé technologické společnosti vyplácí za nahlašování chyb v jejich softwarech velmi pěkné částky, jste již určitě někdy zaslechli. Věděli jste však, že na vyhledávání chyb se dá rozjet i velmi zajímavý startup, který bude generovat miliony dolarů? Jeden takový se totiž před nedávnem zrodil ve Spojených arabských emirátech a jeho fungování je více než zajímavé.

Crowndefense, jak se nový startup nazývá, je zaměřený de facto jen na to, že “vykupuje” informace o doposud neobjevených především bezpečnostních chybách od jejich nálezců a následně je prodává dál. Společnostmi, které od tohoto startupu informace o neobjevených chybách vykupují, však nejsou Apple, Google, Microsoft a ani žádný jiný gigant tohoto kalibru. Hlavními odběrateli jsou totiž různé zpravodajské služby a výzvědné orgány, kterým chyby umožňují účiněji bojovat proti zločinu. Ostatně, přesně v tomto duchu hovořil i ředitel tohoto startupu. “Zaměřujeme se pouze na nástroje zaměřené na činnost v oblasti vymáhání práva nebo zpravodajství, nikoliv na zničení nebo zhoršování funkčnosti cílových systémů,” řekl. Služby tohoto startupu tak může začít využívat například FBI, které se dlouhodobě snaží najít efektivní způsob, jak do jablečných systémů bez problému proniknout. To jim sice nyní zajišťuje přístroj GreyKey, který by měl zvládnout odemknout každý iPhone se systémem iOS 11, těžko však říci, jak dlouho bude tato “hračička” funkční. Je totiž jasné, že se ji Apple pokusí co nejrychleji skrze některou ze systémových aktualizací vyřadit z provozu. 

Velmi slušná brigáda 

A jaké peníze si můžete objevením chyb tedy vlastně vydělat? V případě macOS a Windows se odměna může vyšplhat až na velmi slušných 1,5 milionů dolaru. Za nalezení doposud neobjevených využitelných chyb v systémech Android a iOS vám však startup vyplatí klidně i tři miliony dolarů, což je v přepočtu zhruba 60 milionů korun. S trochu nadsázky se tak dá říci, že hledání chyb je skutečně výnosný byznys a k zajištění se na celý život by mohlo mnohým z nás stačit nalezení byť jen jediné chyby. 

Pokud tedy přemýšlíte, jak přijít k penězům a baví vás prohledávat operační systémy telefonů a počítačů, můžete zkusit štěstí přímo zde. A pokud se zadaří, nezapomeňte, na jakém webu jste si o této možnosti výdělku dozvěděli a třeba nás i nějakou menší dolarovou sumičkou povzbuďte do dalších dní :) .  

iphone-x-54

Dnes nejčtenější

.