Zavřít reklamu

Funkcia autopilot v prípade vozidiel od spoločnosti Tesla je často chválená, no naopak aj kritizovaná. Po nedávnej kauze, pri ktorej práve autopilot vyvinutý spoločnosťou Elona Muska usmrtil človeka, si táto funkcia u niektorých ľudí vydobila status nedôveryhodného asistenta.  Majiteľ Modelu X, ktorému práve autopilot vozidla zachránil život by s týmto názorom nesúhlasil.

K incidentu, pri ktorom autopilot predvídal situáciu a predišiel nehode s kamiónom došlo v Severnej Karolíne. Video, na ktorom vodič kamiónu takmer zapríčinil bočnú zrážku, zverejnil šofér Modelu X od Tesly Jeremy Visnesky na svojom youtube kanáli. Podľa videozáznamu z palubovky elektromobilu sa vodič kamiónu s prívesom priblížil príliš blízko vozidla a na chvíľu stratil kontrolu. Pri skrížení dráhy na šťastie predvídavo zareagoval autopilot Modelu X. Hneď po tom, ako sa kamión priblížil k pravému jazdnému pruhu, strhol asistent riadenia vozidlo smerom ku krajnici, a po pominutí nebezpečenstva znova pokračoval v trase.

V popise videa udáva majiteľ vozidla, že keby autopilot nezareagoval tak ako sa stalo, určite by ho nákladné vozidlo zasiahlo. Podľa neho sa vodič kamiónu nesústredil na vozovku, pretože nie je možné aby na rovnej ceste niekto takto spanikáril. Model X sa preto v tejto situácii javí ako záchranca, podobne ako pri incidente z minulého mesiaca.

Druhý spomínaný incident sa odohral vo Švajčiarsku. Týkal sa Modelu S, ktorého autopilot včasne zareagoval a zachránil majiteľa vozidla pred takmer istou čelnou kolíziou.  Počas tejto konkrétnej udalosti sa model S pohyboval rýchlosťou 50 míľ za hodinu, keď zaznamenal vozidlo Ford Kuga pri nebezpečnom predbiehaní traktora. Aby toho nebolo málo, za Fordom sa nachádzalo ešte jedno vozidlo (Volkswagen Beetle), ktorého majiteľ sa tiež rozhodol predbiehať spomínaný traktor.  Vďaka varovaniam modelu S mohol šofér vhodne zareagovať a vyhnúť sa tomu, čo by mohlo znamenať zrážku s katastrofickými následkami.

Autopilot

Dnes nejčtenější

.