Zavřít reklamu

Donedávna bylo pro bezpečnostní složky téměř nemožné dostat se do uzamčených iPhonů různých zločinců, kteří v nich mohli uchovávat informace, jejichž zjištění bylo pro zdárné vyřešení jejich případů nezbytné. Před pár týdny však unikly na světlo světa informace o speciálním přístroji zvaném GrayKey, který uzamčené iPhony odemknout dokáže a to maximálně do několika hodin. Američtí vyšetřovatelé je proto začali ve velkém nakupovat, aby byli do budoucna na uzamčené iPhony daleko lépe připraveni. Společnost, která přístroje GrayKey vynalezla a vyrábí, se však začala podle dostupných informací potýkat se slušnými nepříjemnostmi. 

Společnosti Grayshift, která je za GrayKey zodpovědná, se minulý týden ozvali hackeři, kterým se podařilo zachytit krátkodobý únik dat společnosti spojených právě se softwarem pro GrayKey. Hackeři jsou přesvědčeni, že jejich předání do rukou dalších společností by Grayshift výrazně poškodilo a proto ji vyzvali k tomu, aby za jejich “mlčenlivost” zaplatila výkupné ve výši minimálně dvou Bitcoinů. Právě tato kryptoměna si totiž drží neustále velmi vysokou hodnotu a navíc je prakticky nevystopovatelná, což by hackerům zajistilo kýženou anonymitu.

Ani prolomení zabezpečení iPhonu X by neměl být pro tento přístroj problém: 

Obavy nejsou na místě

Ačkoliv společnost Grayshift únik dat potvrdila, toho, že by její byznys kvůli vyděračům zkrachoval, se rozhodně nebojí. Podle jejich prohlášení jsou totiž uniklá data z fáze testování, takže by měla být v tuto chvíli prakticky nevyužitelná. Navíc by se mělo jednat skutečně o drobný únik, který by neměl nic zásadního odhalit. Obávat se tedy nejspíš nemusíme ani toho, že by tyto data v rukou nepovolaných osob nějakým způsobem ohrozily bezpečnost jablečných telefonů. Se stoprocentní jistotou to však samozřejmě říci s ohledem na danou problematiku nemůžeme. S ohledem na tvrzení společnosti je tak jasné, že se výkupné zaplatit nerozhodla.

Obecně by se dalo říci, že toho o přístroji GrayKey příliš mnoho nevíme. Je však velmi pravděpodobné, že se jej Apple pokusí vyřadit svými softwarovými vylepšeními co nejrychleji z provozu, protože podobné nástroje striktně odmítá. Pokud byste však měli přeci jen z prolomení zabezpeční vašeho iPhonu, nastavte si alfanumerický kód. Jak na to se dozvíte v tomto článku. 

graykey fb

Dnes nejčtenější

.