Zavřít reklamu

Tento měsíc odstartovala do vesmíru raketa Falcon 9, spadající pod projekt SpaceX Elona Muska. Ke startu došlo na floridské základně v Cape Canaveral, Falcon 9 odstartoval spolu s tranzitním exoplanetráním výzkumným satelitem TESS. Pokud jste ještě neviděli snímky ze startu, byla by škoda se o ně připravit.

Snímky z naší galerie pocházejí ze serveru SpaceFlithNow. Exoplanetární výzkumný satelit TESS bude mít na své misi za úkol zaměřit se na vyhledávání hvězd v blízkém sousedství Slunce a vyhledávat objekt, vhodné k následnému zkoumání za pomoci výkonných teleskopů. Jedním z nich bude i James Webb Space Telescope, jehož spuštění je plánováno na rok 2020.

TESS odstartoval do vesmíru ve středu 18.dubna spolu s raketou Falcon 9. Nejedná se zdaleka o první případ spolupráce společnosti SpaceX s NASA, je to ale poprvé, co je součástí rakety speciální NASA teleskop. Má být následníkem Keplerova teleskopu, s jehož pomocí se dosud podařilo objevit většinu známých exoplanet. V průběhu své dvouleté mise by měl TESS prozkoumat zhruba 85 % oblohy a vědci předpokládají, že by mohl detekovat až 20 tisíc dosud neobjevených planet v sousedství naší sluneční soustavy. Součástí teleskopu je čtveřice 16,8-mpx kamer.

Poznávání světů zítřka 

Teleskop TESS se primárně zaměří na takzvané „červené trpaslíky“, menší a chladnější, než je Slunce, a tvořící většinu hvězd v galaxii Mléčné dráhy – u těchto objektů totiž existuje vysoká pravděpodobnost, že se v jejich blízkosti bude nacházet dostatečné množství dalších zajímavých planet. Planety, které TESS objeví, budou prvními kandidáty na podrobnější prozkoumání.

„Když vyjdete ven při hvězdné noci, můžete na nebi pouhým okem vidět okolo šesti tisíc hvězd. My se podíváme na každou jednu z nich,“ vysvětluje George Ricker, vedoucí výzkumného týmu TESS. Kamerami, citlivými na světlo, bude viditelných skoro 20 milionů hvězd včetně těch, které nejsou viditelné pouhým okem.

„Observatoř TESS je vystavěna na dědictví mise Kepler, s tím, že se zaměří na blízké jasné hvězdy a pomůže nám zodpovědět jednu velmi důležitou otázku: ‚Které z našich nejbližších hvězdných sousedů mají planety?'“, vysvětluje astrofyzička Elisa Quintana.

Podle Rickerova očekávání by TESS mohl objevit 500 až 1000 planet o velikosti jednou až třikrát větší, než je velikost planety Země. To by mohlo významně zvýšit počet známých planet mimo oblast naší sluneční soustavy. „Zaměření TESS na nalezení systémů, spojených s jasnými hvězdami, znamená, že bude mnohem jednodušší je sledovat,“ uvádí Ricker. „Jakmile zjistíte, že tyto systémy existují, budete se k tomu chtít stále vracet a více a více to studovat, protože budete mít k dispozici zdokonalené nástroje, satelity i teleskopy coby základ pro budoucí výzkum.“.

Obrovská observatoř s možností dalšího rozšíření bude po svém spuštění „schopná hledat charakteristické znaky materiálů těchto planet v atmosféře … samozřejmě to bude spousta péče a spousta práce,“ uznává Ricker.

Dnes nejčtenější

.