Zavřít reklamu

Zabezpečení našich smartphonů je díky pokročilým technologiím v nich použitých na poměrně vysoké úrovni, díky čemuž je pro “cizí” lidi prakticky nemožné se do nich dostat. Tuto vlastnosti  sice většina z nás ocení, policii z ní však vstávají vlasy na hlavě. Kvůli velmi těžko prolomitelnému zabezpečení se totiž mnohdy nemají šanci dostat ani do smartphonů různých zločinců. V krajních případech se proto musí uchýlit i k poměrně nestandardním postupům jako je například odemčení smartphonu pomocí prstu zastřeleného zločince. Zde se však nabízí otázka, zda je tento postup vůbec etický.

Policie v loňském říjnu zastřelila třicetiletého Linuse. F. Phillipa na jedné z floridských čerpacích stanic poté, co se při útěku pokusil přejet policistu. Následně si vyšetřovatelé vyhledali tělo v pohřební službě s úmyslem dostat se do smartphonu oběti použitím otisku prstu.  Pokusy byly ovšem neúspěšné. Policie tvrdí, že účelem takového postupu bylo objasňovat Phillipovo napojení na drogový gang.

Dosud se neví, zda šlo o telefon s Androidem nebo iPhone. U Touch ID je možnost využít po určitou dobu pět pokusů na přiložení prstu, pak systém vyzve uživatele k zadání hesla. Zařízení s Androidem mají jiná omezení a proto není jasné, zda policie pokusy na otisk prstu využila nebo nastal jiný problém.

Rodina zesnulého je v šoku a označují postup policie za nedovolený a neuctivý. Ač se může přiložení prstu mrtvého k čtečce otisků prstů zdát morbidní, americká právní praxe na ní pohlíží jako na legální, problém je zde tedy spíše etický.

Není to první případ, kdy se policie chtěla dostat do zařízení zesnulého. Nejznámější případ je teroristický útok v San Bernardino v roce 2015. FBI zde měla útočníkův iPhone, který potřebovala odemknout. Protože zařízení nedisponovalo funkcí Touch ID, požádala o odemčení přímo společnost Apple. Ani po soudních tahanicích Apple zařízení odemknout nemusel, heslo se ovšem podařilo prolomit třetí straně, což údajně FBI stálo 1,3 milionu dolarů. V současné době je k odemykání iPhonů policejními útvary v USA hojně využíván GrayKey.

TouchID

Dnes nejčtenější

.