Zavřít reklamu

Je samozřejmostí, že nový procesor A12, který Apple vloží do svých letošních iPhonů, bude výkonnější než loňský A11 Bionic. Otázkou však zůstává, jak velký výkonnostní skok přinese. Podle odhadů portálu Cult of Mac se však můžeme v porovnání s loňským procesorem u nového čipu A12 těšit na minimálně dvacetiprocentní nárůst výkonu a o 40 % menší spotřebu energie.

Letošním hlavním průlomem, od něhož se bude odvíjet výkon procesoru, je nástup na 7nm výrobní technologii. Zjednodušeně řečeno, nanometrová hodnota označuje vzdálenost mezi součástmi procesoru. Čím menší vzdálenost, tím více si procesor uchovává tepla a může díky tomu pracovat výkonněji a energeticky šetrněji. Pro srovnání, v roce 2014 používal čip A8 20nm technologii, čip A9 16nm a 14nm technologii v závislosti na tom, zda jej vyrobil Samsung (14) nebo TSMC (16), procesor Apple A10 Fusion disponoval 16nm výrobní technologií. V nejnovějších iPhonech 8, 8 plus a X tepe procesor A11 využívající 10nm.

Nárust výkonu o 20 % v procesoru Apple A12 je odhadovaná hodnota, kterou výrobce TSMC, u kterého si Apple výrobu nových procesorů pro své iPhony objedná, získá pouze přechodem na 7nm. Nicméně se předpokládá, že i díky Applem vylepšeného designu výkon ještě o pár procentních bodů naroste. Podrobnosti o procesoru A12 ale nebudou s největší pravděpodobností známy dříve, než na podzim Apple představí novou generaci iPhonů. I dvacetiprocentní výkonnostní nárůst by však byl určitě velmi vítaný. Tím spíš, když je loňský čip A11 Bionic i půl roku po svém představení jedním z nejvýkonnějších čipů na trhu.

A12-1000x583x

 

Dnes nejčtenější

.