Zavřít reklamu

Jako blesk z čistého nebe obletěla na začátku prosince svět zpráva o nákupu světoznámé aplikace na rozpoznávání hudby Shazam Applem. Tento nákup je pro jablečnou společnost jednou z nejvýznamnějších a největších investic za poslední dobu. Ačkoliv zatím nevíme, jaké plány Apple s touto službou má, ve světě se pár týdnů po oznámení tohoto obchodu rozjelo vyšetřování, které si klade za cíl zjistit, zda nákupem Apple neporušuje hospodářskou soutěž. 

Evropská komise přijala na začátku tohoto roku podněty od několika evropských zemí, které se obávají, že by mohl mít tento nákup Applu nepříznivý vliv na ostatní společnosti, které se zabývají podobnými aktivitami jako Shazam a Apple. Největší obavy mají země například z toho, že Apple Shazam využije k “přetažení” zákazníků z konkurenčního Spotify na svou streamovací službu Apple Music, kterou se snaží co nejvíce rozšířit mezi zákazníky. Kdyby se totiž skutečně rozhodl určitým způsobem Spotify znevýhodnit a například by zrušil jeho propojení se Shazamem, mohla by tato nepříjemnost skutečně některé uživatele této Spotify přinutit k přechodu ke konkurenci.

Nákup nesmí poškodit posluchače

Představitelé Evropské komise si uvědomují důležitost jejich rozhodnutí a proto dnes podle svých slov zahájili důkladné šetření, které má veškeré problémy odhalit. “Způsob, jakým lidé poslouchají hudbu, se v posledních letech výrazně změnil. Stále více Evropanů totiž využívá streamovací služby. Cílem našeho vyšetřování je zajistit, aby se fanoušci hudby mohli i nadále těšit atraktivní nabídce hudebního streamování. Dále je naším cílem zajistit, aby na ně tento obchod neměl prakticky žádný vliv,” nechala se slyšet ředitelka úseku, který se bude právě akvizicí Applu zabývat. Termín pro uzavření vyšetřování pak regulátoři stanovili na 4. září 2018. 

Těžko v tuto chvíli říci, k jakým závěrům komise nakonec dojde. Dá se však očekávat, že se Apple proti veškerým negativním stanoviskům či stanoviskům, které byť jen trochu poškodí jeho plány se službou, odvolá. Podle svých slov má totiž se Shazamem opravdu vzrušující plány a ty si bude samozřejmě prosazovat za každou cenu. 

Headphones

Dnes nejčtenější

.